İlaçsız Tarım Mümkün mü?

Latince adıyla Azolla filiculoides bitkisi, kendi azotunu üretebilme özelliğine sahiptir. Azot, tüm yaşayan canlıların temel yapı taşıdır. Protein yapısının büyük kısmı da azottan oluşmaktadır. Toprağın materyalinde kendiliğinden  azot bulunmadığı için atmosferden toprağa özel bakteriler tarafından kazandırılan azotta toprakta iyi bir biçimde depolanamadığından toprağın azot içeriği oldukça düşüktür. Fakat bitkilerin en az magnezyum, kalsiyum, demir, çinko ve daha birçok element gibi ihtiyaç duyduğu, bitki yapısı ve yaşamı için esas bir element olan azot, bitkide yeterli miktarda bulunduğunda  bitkinin hızla büyümesini, kök gelişimini sağlamaktadır.

Bu durumun aksine fazla azot elementine maruz kalan bitkilerde denge bozulur. Bu durumda dokular zayıflar ve hasat işlemleri olumsuz etkilenir.  Cılız kökler görmekte mümkündür. Düzenli ve yeterli miktarda azot verilen bitkilerde ise kalın dallanmış kökler gözlemlenmektedir. Havadaki azotu alıp bitkilerin kullanabileceği yaralı kimyasallara dönüştürebilen ot, azot bazlı ilaçların kullanımı durdurabilecek niteliklere sahiptir.

Asya’ da binlerce yıldır çeltik tarlalarında kullanılan Azolla filiculoides’in bir diğer önemli özelliği böcek kovucu olmasıdır. Suda yetişen bu eğrelti otu türü aynı zamanda karbon yutağı özelliğine de sahiptir. Su, azot, karbon döngülerinde yerini alan, suda yaşayıp kendi azotunu üretebilme ve karbon yutağı özelliği gibi birçok özelliğe sahip olan Azolla filiculoides, dünyayı oldukça iyi yönde etkileyecektir.