İklim Değişikliği ve Küresel Isınma

İklim değişikliğinin etkisi sıcaklıklardaki artıştan ibaret değil. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, okyanusların asit oranlarında artış, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altındadır.

Küresel iklim değişikliğinin nedenleri olarak, nüfus artışı, enerji tüketimi, toprağın kullanımı, uluslararası ulaşım veya ticaret gibi insan aktivitelerindeki artış neden olarak gösterilebilir. Bu nedenlere ek olarak sanayinin gelişmesi de örnek olarak verilebilir. Asıl sebep olarak ise küresel ısınma söylenebilir.

Başta kömür olmak üzere fosil yakıtların yakılması, atmosferdeki karbondioksit oranının artmasındaki ana sorumludur. IPCC’ye göre 2004 yılındaki insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının %56’sı fosil yakıt kullanımında ortaya çıkan karbondioksite aittir. Ormansızlaşma da %17’lik bir paya sahiptir.Fosil yakıtlar arasında ana sorumlu olarak "kömür" karşımıza çıkar. Küresel ölçekte birincil enerji talebinin %27’si kömürden sağlanırken, enerji kaynaklı sera gazı emisyonlarının %43’ü kömür kaynaklıdır. Kömürü %36 ile petrol, %20 ile doğalgaz takip eder . Kömür, üretilen bir birim enerji başına doğalgazın 1,7 katı CO2’yi atmosfere salar.

Küresel ısınma ile birlikte doğa olaylarında bazı değişiklikler meydan gelmektedir. Gelecek adına büyük tehlikelerden biri olan küresel ısınma konusu hakkında insanların daha fazla bilinçlenmesi adına düzenli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Küresel ısınmanın olası sonuçları arasında, sosyolojik ve psikolojik sonuçların da varlığı öngörülebilir. İnsanlık ve dünya adına büyük risklerden biri olan küresel ısınma, sosyal ve ekonomik zorlukların yaşanmasına neden olabilir.