İklim Değişikliği Ordu'yu Sel ile Vurdu

Ordu’nun Çaybaşı, İkizce, Perşembe, Ünye  ve Fatsa ilçelerinde yaşanan aşırı yağışların yol açtığı sel ulaşımın saatlerce aksamasına, konut ve işyerlerinde su baskınlarına, hasat edilerek harman edilmekte olan Fındık mahsulünün denize akmasına, heyelana yol açarak bazı kişilerin göçük altında kalmasına neden olmuş bulunuyor.
İklim değişikliği ve ekolojik bozulmaların birbirini tamamlamasıyla mevsim normallerinin çok üstünde m2 ye düşen yağış miktarı neticesinde Ordu genelinde 500 bin kişinin etkilendiği bir sel yaşanmakta.
ORDUNUN  SELLE İMTİHANI
Meteoroloji öngörülerine dayanarak Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığının aldığı tedbirlere rağmen Ordu genelinde sel olumsuz sonuçlar ortaya koydu. Alınan tedbirlerle, heyelan göçüğü altında kalarak yaralanan 7 kişi dışında, insan hayatının kaybının yaşanmaması ise teselli oldu. Yüksek yerlerde açılan yayla yolları ve yayla konutlarının çoğalması yağış sularının, dengesiz olarak kaynağında hacim ve hızının artmasına yol açmıştır.


Debisi artarak deniz seviyesine yaklaşan sular, dere yataklarının olası genişliği, suların kabarması ihtimali gözetilmeden inşa edilen alçak ve dar karayolu köprü ve menfezlerini yıkıp geçmiştir. Toplam yedi köprü yıkılarak ulaşım aksamıştır.
Karadeniz sahil yolu ise derelerin denizle buluşma noktalarındaki bazı köprülerin risk taşıması ve ekolojiye aykırı dolum mıntıkalarının çökmeleri sonucu ulaşıma kapatılmıştır. Daha fazla hasara yol açmama tedbiri olarak yüksek tonajlı kamyon ve otobüsler Samsundan itibaren Karadeniz sahil yoluna alınmamışlardır. Böylece yer yer tali yollardan sağlanan ulaşım mecburiyetine uyum sağlayamayacak büyük araçlar trafiğe sokulmayarak, ulaşım akışkanlığının aksamaması için de tedbir alınmıştır.
SELİN TARIM VE SANAYİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre Ünye’de dere yatağı seviyesindeki bir sanayi kuruluşunda su baskını nedeniyle mahsur kalan 165 işçi helikopterlerle AKUT ekipleri marifetiyle kurtarıldılar. Yörenin başlıca tarım ürünü olan fındık üreticileri ise fındık hasadını yapmışlar harman dönemindeydiler, mevcut hasadın yaklaşık % 70’i harmana serilmişken sel sularının alıp götürmesiyle denize kaybedilmiş durumda.


Dağlık bölge köy ve yayla yollarının heyelan nedeniyle kapanması sonucu ulaşım imkanları saatlerce kaybolan yöre halkı tarım zararlarını bertaraf etmede olumsuzluklar yaşamış bulunuyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ÜLKEMİZDEKİ ETKİLERİ VE TEDBİRLER
Bir süre önce Antalya bölgesinde yaşanan aşırı yağışlar ve sel şimdi de Ordu’da ortaya çıkmış durumda. Birkaç gün boyunca Doğu Karadeniz bölgesinde etkili olmaya devam edeceği öngörülüyor.
İklim değişikliğinin ve ekolojik bozulmanın yakın gelecekte ülkemizde en etkili olacağı bölgenin Doğu Karadeniz olacağı meteoroloji uzmanlarınca öngörülüyor. Bu nedenle hükümet ve yerel yetkililerin altyapı yatırımları, tarım alanlarının planlanması, ekolojik dengelerin gözetileceği Doğu Karadeniz bölgesi dere yataklarının ıslahı ve düzenlenmesi konularında alacağı önlemler, görülebilecek zararları en aza indireceği öngörülüyor.