İklim Değişikliği Cape Town'da Kuraklık Olasılığını Arttırdı

İklim değişikliği ile ilgili olarak birlikte çalışan uluslararası bilim insanlarının yeni yayımladığı rapora göre; insan kaynaklı nedenlerden meydana gelen iklim değişikliği yağışlar üzerinde etkili olup bu durum Güney Afrika’nın başkenti olan Cape Town’da son yıllarda yaşanan ve su krizine neden olan kuraklık olasılığının üç kattan fazla artmasına neden oldu.

Dünya İklim Atıf Çalışmaları Grubu tarafından yapılan çalışmada, kullanılmakta olan çeşitli iklim modelleri ile 2015 yılından öncesinden başlanarak yaşanan mevcut kuraklığın ve bunun gibi kuraklık ihtimallerinin yaşanması olasılığı araştırılıyor.
Yapılan çalışmalarda, ısınmanın artması ihtimali olduğu da belirtilmekle beraber bunun düşük bir ihtimal olduğunun görüldüğü de belirtiliyor.

Yapılan açıklamalara göre, Cape Town şehri ile etrafında bulunan tarımsal alanlara su veren baraj ve rezervuarların olduğu Batı Cape Town bölgesindeki verilerin incelendiği, bunun neticesinde bölgedeki yaşanan kuraklık ve sürekli su kesintilerinin ana sebebinin düşen ortalama yağışlar olduğunun anlaşıldığının görülmüş olduğu ifade edildi. Çalışmada başyazar olarak görev alan Oxford Üniversitesi Yardımcı Direktörü Friederike Otto ise konuya ilişkin açıklamasında; “Bu çalışmanın sonuçları ve artan kuraklık olasılığı, Güney Afrika gibi yarı kurak bölgeler için iklim değişikliğinin ne anlama geldiği konusundaki görüşlerimiz ile tamamen tutarlılık gösteriyor. Bu tür durumlara hazırlıklı olmak akıllıca olacaktır” dedi.

Cape Town Üniversitesi üyesi Piotr Wolski ise yaptığı açıklamada; “Bu kuraklık, mevcut iklimde halen nadir bir olay, ancak tüm sonuçlar riskin giderek arttığını gösteriyor. Kuraklığa karşı dirençliliği arttıran önlemleri geliştirmek gerekiyor” diyor. Wolski insanların musluklarının kurumadığını ve çok korkulan ‘son gün’ acil durumunun şu an için kıl payı atlatıldığını belirtiyor ve ekliyor: “Ki bu durumda kamu su kullanım kısıtlamaları ve sulama kaynaklarının kullanımının yasaklanması etkili oldu. Ancak, bu önlemler kesinlikle sürdürülebilir önlemler değil.” şeklinde açıklamada bulundu.

Cape Town’u besleyen barajların başka bir besleyici kaynağı bulunmuyor ve beslenmeleri tamamen yağış miktarı ile bağımlı bir halde bulunuyor. Bu nedenle bölgenin yeterli yağış alamaması halinde su altyapı sisteminde iklime ve iklim değişikliğine bağlı olarak hasarlar görülebiliyor.