Slovenya Geri Dönüşümde Öncü Oldu

Slovenya geri dönüşümde öncü ülkeler arasında yerini aldı. Yapılan son çalışmalar ise oldukça umut verici. RCERO önemli bir atık arıtma merkezi ve Slovenya’nın başkenti Ljubljana’da bulunuyor. Üstelik Avrupa’daki en ’üyük atık arıtma tesislerinin başında geliyor.
Rakamlar ise oldukça iyi. Örneğin bu tesiste yılda 170 bin ton atık işlenmekte. Aynı zamanda bu atıkların yüzde 98’i gübreye veya yakıta dönüştürülerek de geri dönüşüm anlamında önemli işlere imza atılmakta. Proje Avrupa Birliği Bölgesel Politikası tarafından da destekleniyor. En büyük talep ise bu projenin diğer ülkelere de ilham olması.


Tesisin rehberi, Edita isimli bir öğrenci. Edita, on senedir çöpünü ayıran bir çevre dostu. İki yıldır da tesis sayesinde çöplerini geri dönüştürme alışkanlığı tamamen değişime uğramış. Açıklama yapan Edita konuyla ilgili: “Başta insanlar; neden çöpleri ayırmalıyız, bu bizim işimiz değil ki, bunun için bize para ödemiyorlar, aksine hizmet almak için biz para ödüyoruz gibi tepkiler verdi. Ama 1-2 sene sonra bu görüşü benimsediler ve şu an çöplerini ayırmayan birini gördüklerinde buna oldukça şaşırıyorlar.” açıklamasında bulunuluyor.

Geçmişte kaynakların tükenebilir olduğu ve bunun dünyanın sonunu getireceği öğretilirdi. Ancak günümüzde görmezden gelinemeyecek bir geri dönüşüm gerçeği bulunuyor. Doğal kaynaklar hızla tükenirken insanoğlunun çöplerinden kendi yakıtını üretmesi kulağa son derece mantıklı geliyor. Üstelik çöplerin geri dönüşümü çok büyük bir tasarruf sağlıyor.

RCERO, yalnızca yakıt üretmekle kalmıyor aynı zamanda şehrin yeşil alanlarına yetecek ücretsiz gübre üretimini de karşılıyor. Özellikle Tivoli Parkı’nda yılda 80 ile 100 metreküp oranında gübre kullanıldığı düşünülürse, katkının ne kadar büyük olduğu daha net anlaşılabilir. Üstelik ülke nüfusunun yarısı, yani sekiz yüz bin kişi de atık merkezinden faydalanmakta.