New York'tan Yeni Delhi'ye kadar bütün dünyada çeşmelerden mikroskobik ebattaki plastik parçacıklarının bulaştığı içme suyu akıyor. Bu konuda araştırma yapan 'Orb Media' adlı Amerikan internet haber kanalının ortaya koyduğu rakamlar büyük yankı uyandırdı.
Bilim insanları, 12’den fazla ülkeden gelen musluk suyu numunelerini inceledi ve bulgular Guardian ile paylaşıldı. Sonuçlar dehşet verici bir gerçeği ortaya çıkardı, numunelerin %83’ü plastik mikro lif içeriyor.
Yapılan analizde, içerisinde ABD Kongre binaları, ABD Çevre Koruma Dairesi Genel Merkezi ve New York’ta bulunan Trump Tower’dan su örneği olan ABD musluk suları %94 oranda mikroplastik parçacık içererek en yüksek kontaminasyon oranına sahip.
ABD’yi aynı oranda kirliliğe sahip Lübnan ve %82 oranı ile Yeni Delhi izliyor.
İngiltere, Almanya ve Fransa da dahil olmak üzere Avrupa ülkeleri en düşük kontaminasyon oranına sahip, ancak yine de oran % 72 gibi ciddi seviyelerde. ABD’de bir litre suda ortalama 9,6 mikro parçacık bulunurken Avrupa’da bu oran 3,8 olarak görülüyor.
Uzmanlar ayrıca suda, gelişmiş mikroskoplarla tespit edilemeyecek nano büyüklükteki plastik partiküllerin de yer almasının muhtemel olduğunu düşünüyor.
Bunun yanı sıra İsveç'te yapılan bir araştırma, yeni doğmuş balıkların da çocuklar gibi "fast food" meraklısı olduğunu gösterdi. Yeni doğmuş balıkların denizde doğal kaynaklardan beslenmek yerine, atılan plastik ve benzeri ürünleri tercih ettikleri ortaya çıktı.
Ayrıca okyanuslardaki kirlilik nedeniyle balıklarda artan plastiğin, bu balıkları yiyen insanlara geçtiği konusunda uyarıyor. Mevcut su arıtma ve filtreleme sistemleri tüm mikro plastikleri filtrelemek için uygun kapasitede değil.
Üstelik ABD’de test edilen birkaç şişe suyun verdiği sonuçlara göre şişelenmiş sular, musluk suyuna mikroplastik olmayan bir alternatif olarak sunulamıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 300 milyon ton plastik üretiliyor ve bu plastiğin yalnızca %20’si geri dönüştürülüyor veya yakılıyor. 1950 yılından beri ise 8,3 milyar ton plastik üretilmiş. Geri dönüşümü yapılamayan atıklar havayı, karayı ve denizleri kirleterek insan sağlığını tehdit etmektedir.