Okunduktan Sonra Ağaca Dönüşen Kitap

Yapımında ekolojik mürekkep ve asitsiz kağıdın kullanıldığı kitap, Arjantin’de 8-12 yaş arası çocuklara doğal kaynakların önemini anlatmak için tasarlandı. El yapımı kitabın her sayfasına Orta ve Güney Amerika’ya özgü çiçekli bir ağaç türü olan Jacaranda tohumları özenle yerleştiriliyor. Ayrıca kitap asit içermeyen kağıt ve daha sonra biyolojik olarak parçalanabilir mürekkep kullanılarak hazırlanıyor.
Çocuklara doğa sevgisini aşılayan kitap aynı zamanda ekildiğinde ağaca dönüşerek kitapların çocuklar ile birlikte büyüyebileceğini de gösteriyor.

Kitapta geçen hikaye genç bir çocuğun bakış açısıyla anlatılıyor ve Ekvator ormanındaki gerçek bir hikayeye dayanıyor. Hikaye güçlü bir ekolojik mesaj barındırıyor ve kitabın sonuna gelindiğinde kitabın ağaca dönüşmesi için ekilmesi gerektiği belirtiliyor.
Kitap, son zamanlarda farklı örneklerini gördüğümüz, kullanıcıya ürünü atmak yerine dönüştürmeye teşvik ederek atık azaltımını amaçlayan tohum kağıt trendinin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.

Tohum kağıt ürünleri her ne kadar çevreci görünse de kimi zaman doğal bitki örtüsünün bozulmasına zemin oluşturabiliyor. Örneğin kır çiçekleri tohumları gömülmüş bir kartvizit, yalnızca bu çiçeklerin yetiştiği ortama ekilmelidir. Aksi takdirde istilacı türlerin yayılma tehdidi oluşabilir.

Kitap dikme fikri, depolama alanı düşünüldüğünde çevresel açıdan faydalı görünse de bir çocuk kitabı için diğer kullanımlardan daha sürdürülebilir olduğu tartışılır. Sonuçta kitaplar, diğer tohum gömülü kağıt ürünlerinden farklı olarak, genellikle tek kullanımlık olarak değerlendirilmemektedir. 

Kitap, çocuklara yalnızca doğayı koruma bilinci değil, aynı zamanda doğayla içsel bir bağ kurma, bir bütünlük sağlama becerisi de kazandırıyor. Okudukları kitabın tekrar doğaya dönüşünü izlemek ve kendileriyle beraber gün be gün büyüyen bir kitap-ağacı gözlemlemek çocuklara harika bir deneyim fırsatı sunuyor.