Neredeyse 100 yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 10 daha büyük durumda ve bilim insanları iklim değişikliğinin bu genişleme üzerinde kısmen sorumlu olduğunu öne sürmektedir. Belirli bir dereceye kadar, birçok çölün sınırları, mevsimsel olarak genişler ve daralır. Ancak araştırmacılar, 20. yüzyılda Sahra’nın güçlü bir şekilde genişlediğini öne sürdü.
1980’lere dayanan uydu verilerini inceleyerek Sahra’nın genişlemesi araştırılmıştı. ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından desteklenen bu çalışma, yaklaşık yüz yıllık bir zaman dilimi boyunca yağış ve yüzey hava sıcaklığındaki uzun vadeli eğilimleri ilk analiz eden ilk araştırmadır. Yeni bir çalışmada, araştırmacılar; Afrika’da toplanan yağış verilerini incelediler, 1920’ye kadar uzanan kayıtlara başvurdular ve değişen koşulların Sahra’nın sınırları etrafındaki bölgeleri nasıl etkilediğini belirttiler. İklim bilimciler, bazı doğal iklim döngüleri, güney bölgelere doğru azalmış yağış ve çöl genişlemesini kısmen açıklayabilirken, insan kaynaklı iklim değişikliğinin de rol oynadığını keşfettiler. Ve eğer iklim değişikliği kontrol edilmezse, Sahra’nın yavaş büyümesinin devam edeceği belirtildi.
1920’den 2013’e kadar olan verilere dayanarak, Afrika’daki mevsimsel sıcaklık ve yağış döngüsünü incelemeye başladılar. Fakat dikkatleri Sahra’da, Sahra ile Sudan savanlarını bağlayan yarı kurak bir bölgede bulunan yağışların azalması eğilimlerine çekildi. Buna daha yakından bakarak, yağış eğilimlerinin, Sahra’nın zaman içindeki büyümesi ile nasıl bir bağlantısı olabileceğini araştırıyorlar.
Elde edilen veriler, tek bir yıldan ziyade onlarca yıl içinde meydana gelen değişikliklere işaret ediyor ve bu durum, Sahra’nın sürekli büyümesinin yaban hayatını ve değişen sınırların yakınında insanları nasıl etkileyebileceğini tam olarak tahmin etmeyi zorlaştırıyor.