Her bir bireyin yeme, içme, ulaşım vb. gibi insansal faaliyetleri sonucu doğada meydana getirdiği karbondioksit miktarıdır. Ton ve metreküp ile ifade edilen karbon ayak izi miktarı kişisel tercihlerden bağımsız olarak attığımız her adımda kullandığımız enerji türü ve miktarına göre farklı oranlarla varlık gösteriyor. Hemen her adımımızı takiben oluşturduğumuz karbondioksitler yani karbon ayak izimiz, doğrudan yaşadığımız dünyaya, doğal hayata ve çevremize geri dönülmez ve ekstra bir çaba sarf etmeden telafi edilemez zararlar veriyor.
Bireysel bazda bakarsak ufak tefek kişisel tedbirlerle karbon ayak izimizi azaltmak mümkündür. Çok basit bir örnek vermek gerekirse evinizin sıcaklığını sadece 1 derece daha azalttığımızda yılda en az 300 kg karbondioksitin atmosfere salımını engellemiş oluruz. Neredeyse 250 kg karbondioksitin salınımınıda, sadece gereksiz ışıkları kapatarak engelleyebiliriz.
Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek de mevsim dışı tüketmeye az kimyasal madde ve az enerji tüketimi sağlamakta olup karbon salınımızı aza indirmektedir. Güneş, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları, tasarruflu ampul vb. kullanarak elektrik kullanımını; güneş enerjisi kullanarak doğalgaz kullanımını azaltabiliriz. Böylece en önemli emisyon kaynaklarından biri olan enerji tüketimini azaltabiliriz.
Ağaçlandırma çalışmalarına katkıda bulunarak dikilen her ağaç için yılda 12 kg karbondioksit emilimi sağlayabiliriz. Ev, okul ve iş yerlerindeki çöplerimizi geri dönüşüm kutularına atarak, emisyon oluşumunu önleyebiliriz. İhtiyaçlarımızı karşılarken önceliğimizi geri dönüştürülebilir, daha yeşil ürünlerden yana kullanarak çevreye katkıda bulunabiliriz. Alacağımız elektronik aletleri A Sınıfı enerji tüketimi olanlardan tercih ederek doğayı koruyabiliriz. Toplu taşıma araçlarını kullanarak hatta araç yerine yürüyerek veya bisiklete binerek emisyonların azalmasına yardımcı olabiliriz.
Uçakların kalkış ve inişlerdeki mil başına yakıt tüketimleri normal seyir halindekinden çok daha yüksek olduğu için mümkün olduğunca direk uçuşları tercih etmeliyiz. Günlük hayattaki ulaşım ve ısınma ihtiyaçlarımız için temiz yakıtları tercih edebiliriz. Mümkünse fosil yakıtlı araçlar yerine elektrikli ve hibrid araçlar tercih edip, ısınma için de yakıt tercihimizi doğalgazdan yana kullanabiliriz.
Mesela, ulaşımını kişisel otomobille karşılayan birisinin, toplu taşıma kullanması yani bir kişinin yapacağı karbon salınımı ile 30 kişinin yapacağı karbon salımı farkı çok yüksek oranda fark yaratmaktadır. başka bir birey ile olan karbon ayak izi miktarı arasında çok yüksek farklar oluşuyor. Yaşamımızda küçük gibi görenen değişikliklerle oldukça büyük farklar yaratabiliriz.