Elektrikli Araba Bataryalarının Geri Dönüşümü Üreticilerin Sorumluluğunda

Elektrikli otomobiller günümüzde sayısal olarak benzinli/dizel otomobillere üstünlük sağlamamış olsa da elektrikl iotomobillerin ilerleyen yıllarda pazar hakimiyetini ele geçirmesi bekleniyor. Bu durumun doğal bir sonucu olarak kullanım ömrünü dolduran bataryalar ciddi bir problem haline gelecek. Nissan başta olmak üzere bazı otomobil üreticileri, otomobillerde artık yeterli performansı gösteremeyen bataryaları konutlarda enerji depolama aracı olarak kullanma fikrine sıcak bakıyor. Çin hükümeti ise kapsamlı bir geri dönüşüm programıyla atık batarya sorununu çözmeyi hedefliyor.

Elektrikli araçların sürdürülebilir enerji kullanımı konusundaki başarısı, araç emisyonlarını azaltması, diğer araçlara kıyasla ekolojik dengeye neredeyse zarar vermemesi ve enerji güvenliğini artırması, Çin’in bu üretimi destekleme sebepleri arasında. Çin aynı zamanda elektrikli araç sektöründe yüksek teknoloji kullanmayı ve global bir lider olmayı hedefliyor. Bu hedefleri gerçekleştirebilmek için de sürdürülebilir enerji kullanımı konusunda gerekli tedbirleri almaya kararlı.

Çin sürdürülebilir enerji odaklı bir teknolojinin takipçisi olsa da geçtiğimiz yılda lityum pil kullanımının %50 oranında artması ve bu tüketimin de gelecek yıllarda 170.000’i bulacağı tahminleri gündeme gelince konuyla ilgili hemen harekete geçti. Çin, tüketimin azaltılması ve ekolojik dengenin korunması düşünceleriyle hayata geçirilen elektrikli araba teknolojisinde kullanılan pilleri dönüştürerek, giderek artan kirliliğin önüne geçmek istiyor. Bu sebeple Çin; elektrikli araba üreticilerini lityum pilleri geri dönüştürmesi için geri dönüşüm tesisleri kurmaktan sorumlu tutacak. Şu an için çıkarılan yönetmelikler geçici olarak nitelendirilse de, Çin bu konuda kalıcı çözümler üretmekte ısrarcı olacak gibi gözüküyor.