Bitkiye Dönüşen Gazete Mucizesi

Japonların bitkiye dönüşen gazetesi, okunduktan sonra toprakla birleştirilince içindeki tohumlar sayesinde çiçek, sebze ya da ağaç olarak karşımıza çıkıyor. Küresel iklim değişikliği nedeniyle bir çok alanda çevreciler mücadele vermeye başlamış, geçtiğimiz zamanlarda çevre bilincini arttırmak için üretilen ekilebilir kağıt ortaya çıkartmışlardır. ‘The Mainichi Shimbunsha’ ismiyle gündeme gelen bitkiye dönüşen gazete başarılı bir adım olmuştur.

Çevrecilik adına öyle titiz bir çalışma yapmış ki, kağıttan mürekkebe, üretiminden doğaya dönüştürülmesine kadar her detay en ince ayrıntısına kadar özenle düşünülmüş ve hayata geçirilmiştir. Gazetenin kağıdına yerleştirilmiş bu tohumlar, toprağa gömüldüğünde filizlenip doğa ile bir araya geliyor. Gazete mürekkebi sebzelerden sağlanmıştır. Böylelikle, gazete toprakla buluştuğu zaman herhangi bir tehlikeli zehirli madde toprağa karıştırılmamış oluyor. Sebzeden üretilen bu mürekkebin başka olumlu yönüde vardır. Gübre görevi görüyor ve filizlenen tohumların daha hızlı büyümesini sağlıyor.

Kullanımı bittikten sonra gazeteleri atmanıza gerek kalmıyor. Toprağa gömerek içindeki tohumlar sayesinde doğaya bir bitki hediye etmiş oluyorsunuz. Japonya’nın en etkili sonuç veren bu girişimi sayesinde, günde 4 milyondan fazla satılmasıyla 700 bin dolardan fazla kar elde ediliyor.

Bitkiye Dönüşen Gazete, çevre çalışmaları ile adının duyuran Dentsu Inc. Ajansı ile çalışarak böyle bir projeye imza attı. Toplumsal sorumluluk projesi olan bu çalışma, beklenenden daha fazla ilgi görünce gazetenin satış miktarı muazzam bir şekilde artış gösterdi. Gazetenin tirajı yaklaşık 4 milyona ulaştı.