Ulaşımda Sürdürülebilirlik

Planlamanın her alanında olduğu gibi, ulaşım planlamasında da sürdürülebilirlik kavramının tartışıldığı ve eski-yeni tüm teorilerin bu çerçevede yeniden gözden geçirildiği bugünlerde, tartışmaların popülerliğinin de etkisiyle bazı kavramsal çelişkiler ile karşılaşmaktayız. Sürdürülebilirliğin genel çerçevesi içerisine oturmayan sürdürülebilir ulaşım tanımlamaları sık sık dile getirilmektedir.

Tüm dünya halkları yaşadığımız gezegene gereken saygıyı göstermediğimizin ve ihtiyacımız olanın çok daha fazlasını tükettiğimiz konusunda hemfikir.  Bu şekilde hayat sürmeye devam ettiğimizde yeryüzünün ömründen çaldığımız gerçeğini kimse inkar etmiyor. O yüzden sürdürülebilirlik planları çok daha işlevsel şekillerde hayatımıza dahil olmalı ve devletler ülke siyasetlerini bu çerçevede şekillendirmelidir. 

Hızla büyüyen şehirlerde insanların sosyal ve ekonomik faaliyetlerinin artması ile nüfus da artmakta ve bu artan nüfusun ulaşım talebi de sürekli yükselmektedir. Bunun sonucu olarak kalabalık toplulukların araçlar ile özellikle şehir içindeki toplu hareketleri bir trafik karmaşasını da beraberinde getirmektedir.

Yaşanan bu karmaşa içine aldığı kişileri hem ekonomik açıdan hem de sağlık açısından olumsuz etkilemektedir. Diğer yandan yaşadığımız çevreye de zarar verici bir nitelik taşımaktadır. Yani kendi kendimize yarattığımız bu durum bütün kaynaklarımızı fütursuzca tüketmemize ve gelecek nesillerin kaynaklarını da azaltmamıza sebep olmaktadır.

Sürdürülebilirliğin temeli de bu kaynak kullanımının düzenlenmesi olduğu için ulaşım konusunda da bu düzenleme sağlanmalıdır. Ulaşımda sürdürülebilirlik sağlayabilmek için ülkemizde uzun yıllardır çalışmalar yapılmaktadır. Ancak ilk başlarda yaşanan sorunun, yolların dar olmasından kaynaklı olduğu sanıldığı için hep daha geniş yollar yapılmaya çalışılmıştır. Bu da araç sayısını daha fazla artırarak bir paradoksa dönüşmüştür.

Sürdürülebilir ulaşımın yegane şartı, öncelikle her konuda olduğu gibi eğitim olmaklar beraber, çevre dostu enerjiler ile çalışan toplu taşıma araçlarının kullanılması bilincidir.