İklim değişikliği ile mücadele konusunda Almanya'nın Bonn kentinde bir araya gelen bilim insanları dünyadaki sera gazı salınımlarının on ikide birinin turizm sektörü kaynaklı olduğunu açıkladı.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sekreteryası bünyesinde 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması'nın "kural kitabını" oluşturmak üzere toplanan bilim insanları, 160 ülkede yapılan araştırma uyarınca iklim değişikliğine en fazla olumsuz katkıyı Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Almanya ve Hindistan'da seyahat eden insanların yaptığını kaydetti ve ayrıca sera gazının yüzde 8'i turizm kaynaklı olduğu görüldü.
Almanya’nın Bonn şehrinde bir araya gelen bilim adamları ise bu hedefin nasıl gerçekleştirilebileceğini masaya yatırdılar. Ortaya konulan veriler özellikle küresel turizm nedeniyle yapılan seyehatlerin 4,5 milyar tonluk karbon salınımına yol açtığını ortaya koydu. Bu büyüklükteki salınımın arkasında ise uçuşlar, hediyelik eşya üretimleri, konaklama nedeniyle artan sarfiyatlar, yemek programları ve diğer sosyal aktiviteler olarak sıralanıyor. Yine ortaya konulan veriler bu rakamın yıllar boyu sürekli artış gösterdiği yönünde.
Uçak yolculuğunun bu listedeki olumsuz payı en büyük bölümü oluşturuyor. Kullanılan jet yakıtı ve kullanılan oksijen miktarı bu yolculuk şeklinin olumsuz etkileri nedeniyle maliyetinin arttırılmasının caydırıcılık oluşturulması anlamında katkı sağlayabileceği düşünülüyor. Şu anki haliyle turizm uçuşlarının küresel emisyondaki payı yüzde 8 olarak görünmekte.
Paris anlaşması uyarınca hedeflenen amaca göre küresel ısınma, geçmiş yılların sıcaklık ortalamasının en fazla 2 derece fazlası olması yönündeydi. Ancak bilimsel verilerin ortaya koyduğu gerçek küresel ısınmanın geçmiş yıllardaki ortalama sıcaklıkların 3 derece bile üzerine çıkabileceğini göstermekte. Bu göstergelere dayanarak hazırlanan önlem planında, özellikle karbon salınımını arttıran faaliyetlerden ek vergi alınarak bu faaliyetin azaltılmasının sağlanması yönünde.
Bilim insanlarına göre hâlihazırda 1 santigrat derece ısınmış dünyadaki küresel ısınmayı toplam 3 santigrat derecede tutmak bile oldukça zor görünüyor.