Petrol Ürünlerinin Çevreye Verdiği Zararlar

Petrol ve petrol ürünlerinin, bilimin de ilerlemesiyle birlikte dünyamıza pek çok olumsuz etkileri olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu ürünlerin yeraltından çıkarılmasından işlenip türlü isimler altında piyasaya sürülmesine kadar her safhasında doğaya ve çevreye pek çok onulmaz zararları vardır.  Hayvansal ve bitkisel atıkların baskıve yerin ısısı ile yeraltında sıkışması ile oluşan petrol hem karadan hem de denizden çıkarılabilmektedir. Çıkarılan petrollerin ham veya işlenmiş halde ülkeler veya kıtalar arası ulaşımı çogunlukla deniz yolu ile olur.

Deniz ve okyanuslardaki belli oranları geçmiş petrol kirlenmelerinin sebeblerinden birisi de taşınma esnasında kargo demilerden veya tanker çarpişmalarından denize süzen petrol veya türevi ürünlerdir. Araçlardan veya fabrikalardan gaz halinde atmsofere karışan yakıt atıkları da yağmur ve kar olarak denize ve içerisideki canlılara büyük tehdit oluşturmaktadır.

Araçlardan,petrol ürünlerinin yanması sonucu atmosfere dağılan zehirli gaz atıklar öncelikle havadaki olması gereken oksijen ve azot dengesini bozarak bu bağlamda birçok ölümcül hastalığa devetiye çıkarmaktadır. Görme sorunları,kulak enfeksiyonları,astım,bronşit,akciğer ve boğaz enfeksiyonları,kalp krizleri ve hatta kanser gibi ülümcül hastalıklar bunlardan sadece bir kaç tanesidir.

İklim Değişiklikleri ise başta buzullarda yaşayan hayvanlar olmak üzere tüm insanlık için açık bir tehlikedir. Buzulların erimeye başlamasıyla okyanus ve denizlerdeki su seviyesi yükselmekte ve bunun sonucunda buzullarad yaşayan canlıların yaşam alanları zarar görmektedir. Ayrıca güneşten gelen zararlı ışınları adete bir kalkan gibi kırarak vücudumuza zarar vermesini engelleyen ozon tabakası da bu işlevini yerine getirmekte zorlanmaktadır. Nihayetinde güneşten gelen zararlı ışınlar başta deri kanseri olmak üzere bir çok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır.