Leed Sertifikası Nedir?

LEED sertifikası ABD Yeşil Binalar Konseyi tarafından oluşturulan bütün mimari ve imar faaliyetlerinde doğayla uyumlu, tertemiz ve yemyeşil alanlar meydana getirmeyi amaç edinen sertifikasyondur. Bunun için imar çalışması sürdürülen yapılar yeşillendirme çalışmaları yönünden derecelendirilerek belirli kriterlere tabi tutulmaktadır. Bu yönleri açısından değerlendirildiği zaman gerçekten de tümüyle bütün dünyada ortaklaşa gerçekleştirilen proje olarak karşımızdaki yerini koruduğunu rahatlıkla ifade etmemiz mümkün olabilmektedir.


ABD konseyinin yürüttüğü bu sertifikasyon programı ayrıca leed sertifikası ne işe yarar yönünden de ele alınmalıdır. Başlıca görevlerini şu şekilde ele almak mümkün olabilir:

– Enerji verimliliğini sağlayarak tasarruflu bir enerji üretim ve tüketimi sağlanmasını amaçlamaktadır.
– Su verimliliğinde en yüksek verimlilik hedefleyerek yenilenebilir kaynakların süreklilik arz etmesini amaçlamaktadır.
– Tamamen doğayla uyumlu kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesini amaçlamaktadır.
– İmar faaliyetlerinin sadece insanlar yararına değil ayrıca bütün canlılar yararına ortak olarak yürütülecek çalışmalar bütününü oluşturması amaçlanmaktadır.

Elbette leed sertifikası kriterleri de bulunmaktadır. 

a) sürdürülebilir arazi kriteri : Bu kriterde kentsel dönüşüm, şehir planlaması ve imar faaliyetlerinin tamamında ABD konseyinin organize ettiği sertifikasyon programına sadık kalınarak çalışmaların devamlılığı amaçlanmaktadır.
b) gümüş altın ve platin kriteri : Bu kriterde ise yeşil binaların oluşturulması için gerekli adımlar ele alınmaktadır. Su verimliliğinin tam olması, inşaat faaliyetlerinin verimli olması başlıca kriterlerdir.