Elektronik Atıkların Zararları

Elektronik atıkla kurşun, civa, kadmiyum, krom, bromlu alev geciktiriciler, fosfor, baryum, berilyum gibi pek çok açıdan zararlı ve tehlikeli maddeler içerirler. Dünya’daki en zehirli madde civadır. Civanın sebep olduğu hastalıkların neredeyse tamamı tedavi edilemez. Alzheimer, epilepsi, parkinson, kronik yorgunluk, yapısı bozulmuş telomer (DNA’yı koruyan parça), otoimmünite (bağışıklık sisteminin ters çalışması durumu) gibi hastalıkların sebebi çok küçük miktarda vücuda giren civadır. Kadmiyum; akciğerde, karaciğerde, böbrekte, sinir sisteminde ve beyinde büyük hasarlara sebep olur. Ayrıca prostat kanseri, doku tahribatı ve kansızlık da bu metalin sebep olduğu sorunlardandır. Kadmiyumun zararlı olmasının sebebi; vücudun bu maddeyi kalsiyum zannedip depolamasıdır. Vücuda bir defa giren kadmiyum, asla vücuttan atılamamaktadır.

Krom; cilt alerjisi, bronş kanseri, akciğer kanseri, solunum yolu yaraları, solunum yolu delinmesi, astım, kornea zararları, ağız yarası, gastrit, yutma güçlüğü, kusma, kanlı ishal, bilinç kaybı, böbrek yetmezliği, koma gibi sağlık sorunlarına sebep olan bir maddedir. Bromlu alev geciktiriciler; vücuttaki hormonları etkileyip, gelişim bozukluğuna sebep olur. Fosfor, yeterli miktarda alınırsa vücut için yararlıdır. Ancak fosforun çok alınması durumunda böbrek yetmezliği problemiyle karşılaşılır. Baryum; astım, bronşit, beyin şişmesi, kas zayıflığı, kalp ve karaciğer hastalıklarına sebep olur. Berilyum; kronik berilyum hastalığına, kansere, sperm sayısında azalmaya, sinir ve bağışıklık sistemi bozukluklarına sebep olur.

Gelişi güzel şekilde geri dönüşümü yapılamayan ve çevreye minimum zarar ile geri dönüştürülmesi için olduk.a teknik işlemlerden geçirilmesi gereken elektronik atıklar çeşitli şekillerde kullanıcılardan toplanır. Bulunduğunuz yerin bağlı olduğu belediyeyi arayıp, konu hakkında yardım isterseniz, elektronik atıklarınızın geri dönüşümünde ilk adım atılmış olur. Çoğu belediyenin elektronik atık atölyesi vardır. Belediye görevlileri ücretsiz olarak gelip, sizden atıklarınızı alır. Bazı belediyelerin de anlaşmalı olduğu şirketler vardır. Sizi o şirketlere yönlendirirler. Bazıları ise size belediyenin atık toplama alanının adresini verip, atıkları kendinizin getirmesini isterler. Bir de akü gibi depozito uygulanan elektronik atıklar vardır. Hangi yöntemle olursa olsun elektronik atık toplama, çevre sağlığı için gerekli ve önemlidir.

Önceliklle elektronik eşyalar atık haline gelmeden önce tamir olasılığı olup olmadığı değerlendirilmelidir. Eğer tamir imkanı yoksa geri dönüşüm yapılması en uygun hareket olacaktır. Elektronik atıklar; metal, cam ve plastik malzemeler içerir. Malzemelerin bazıları işlenip kullanılır, bazıları ise doğrudan kullanılır. Zengin ve gelişmiş ülkeler; Afrika ülkelerine ya da fakir Asya ülkelerine elektronik atıklarını gönderip, kendi ülkelerini bu atıkların zararlarından korurlar.