Kanat Çırpan Rüzgar Türbini

Son yıllarda en çok kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan rüzgar türbini, gelişen teknoloji sayesinde her geçen gün çok daha verimli ve donanımlı hale gelmekte. Mekanik dizaynı olarak kuşlar gibi kanat çırpan rüzgar türbini yeni bir girişimin işaretlerini bize veriyor. Geçtiğimiz günlere kadar bilimsel alanlarda araştırma yapan insanlar rüzgar türbinleri üzerinde insana ve hayvana özgü hareketleri aktarmak için çalışmalar yapıyorlardı.

Bu hareketler şimdiye kadar yapılan çalışmalar sonucunda verimle sonuçlanamadığı için sonuçlar ürüne dönük olarak geliştirilemedi. Ancak yapılan yeni çalışmalar sayesinde geliştirilmesi planlanan insan veya hayvana özgü hareketleri olan rüzgar türbinlerinde güzel bir yol kat edildi ve verimlilik, malzeme direnci olarak da güzel sonuçlar elde edildiği bildirildi.

Rüzgar türbinlerini kuşların kanat çırpma hareketlerine benzer yeni bir model tasarımı yapıldı. Sinek kuşu olarak bilinen kuşun uçarken yapmış olduğu kanat hareketleri rüzgar türbini üzerinde denenmeye başladı.  Tıpkı sinek kuşu gibi kanat çırpma hareketi Tyler Wind olarak bilinen rüzgar türbininin 8. konfigürasyonunda uygulandı. Kanatlar karbon fiber denen malzeme kullanılarak ve yatayda iki kanat bulunacak şekilde kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürecek şekilde tasarlandı. Tasarlanan bu iki kanat sayesinde kanat çırpan rüzgar türbini elde edildi ve kanatlar sayesinde 1,2 metrekarelik bir alanda işlem görüyordu, buna ilaveten 1 kilowattlık enerji üretiyordu.

Tyler Wind adı verilen rüzgar türbininin ilk uygulaması Tunus’ta yapılmıştı ve enerjide verimlilik, aerodinamik, malzeme direnci gibi konularda yapılan ilk testler araştırmacılara büyük cesaret vermişti. Yapılan araştırmalar sonucunda verimlilik anlamında elde edilen güzel bulgular sayesinde rüzgar türbininin kanat çırpma özelliği verimli bulundu ve onun haricinde aerodinamik gibi konularda da tercih edilebilir olduğunu gösterdi.

Kanat çırpan rüzgar türbini haricinde üretim anlamında içten yanmalı motorlar, dıştan yanmalı motorlar ve pompa üretimi de yapılıyor. Üretilen rüzgar türbinleri mekanik anlamda yeni atılımlara yol açabileceği gibi daha verimli bir şekilde elektrik enerjiri üretimine de destek olacak gibi görünüyor. Gelecek günlerde normal rüzgar türbinlerinin kullanımı yerine kuşlar gibi kanat çırpan yeni nesil rüzgar türbinleri görmek mümkün olacak gbi görünüyor. Bu şekilde daha verimli olarak elektrik enerjisi üretimi de sağlanabilir.