Artan nüfus, insanların her gün değişen yaşam şekilleri ve alışkanlıkları, teknolojik gelişmeler doğal çevrenin tahrip olmasına neden olmaktadır. Değişen bu tabiat düzeni atık oluşumunu da beraberinde getirir. Bu atıkların çoğunluğu kimyasal yapılarından dolayı doğaya karışmadan uzun yıllar varlığını sürdürmektedir. Bu atıklardan biri de yağlardır.
Zeytin, ayçiçeği, mısır, pamuk, soya, kanola ve aspir gibi yağlı bitki tohumlarından elde edilen yağlara bitkisel yağ denilmektedir. Bitkisel yağlar gıda sanayinde sıvı ve katı yapıda kullanıldığı gibi, yem sanayi, sabun sanayi, boya sanayi ve oleokimyasal (Hammaddesi; bitkisel ve hayvansal yağlar olan, günümüzde "Yağ Kimyasalları" olarak da bilinen bir kimya dalıdır) sanayinde kullanılmaktadır.
İşletmelerden ya da herhangi bir sebeple göllere ve akarsulara dökülen yağlar suyun yüzeyinde birikir. Bu durum suyun havadan oksijen almasını engeller ve su içerisinde yaşayan canlıların zarar görmesine neden olur. Yalnızca işletmeler değil bireyler de evlerinde atık yağlarını musluktan dökerek çevreye zarar vermektedir.
Ülkemizin yıllık bitkisel yağ kullanımı yaklaşık olarak; 950 bin ton sıvı yemeklik, 550 bin ton margarin, 200 bin ton civarında da yem, boya ve sabun sanayi ihtiyacı olmak üzere 1,7 milyon tondur. Bitkisel yağ üretimi sırasında oluşan atıklar ile kızartma işlemi sonucu oluşan kızartmalık atık yağların toplamı yaklaşık 350 bin ton olduğu tahmin edilmektedir.
Çünkü dökülen yağlar öncelikli olarak borulardan çevreye karışır aynı zamanda da kanal borularının tıkanmasına neden olmaktadır. Musluktan dökmek yerine çöpe atmak da bir çözüm değildir. Çünkü çöplerdeki yağlar her zaman yangın riski oluşturur. Herhangi bir şekilde toprağa karışan yağlar topraktan yer altı kaynaklarına ulaşarak onlarında kirlenmesine neden olur ve unutulmamalıdır ki yeraltı kaynakları bizim gelecekteki su kaynaklarımızdır.
Atık yağlar geleceğimiz için büyük risk oluşturmaktadır. Kuruluşlar ve bireyler olarak bu duruma bir çözüm yolu aramalıyız. Bu çözümün adı da geri dönüşümdür. Atık yağları musluklardan dökmek ya da çöpe atmak yerine kapalı kaplar içerisinde atık yağ toplama alanlarına götürerek çevre temizliğine katkıda bulunabiliriz. Toplanan atık yağlar geri dönüşüm tesislerinde biodizel adı verilen hayvansal ve bitkisel yağlardan üretilen yenilenebilir yakıtlara dönüştürülür.