Rüzgar Enerjisiyle Çalışan Araçlar

Anthony Dorsa, rüzgar enerjisi ile çalışan USB şarj cihazı geliştirdi. Taşınabilir bataryaları, rüzgar enerjisi yardımı ile şarj etmeyi başaran Dorsa, telefonları şarj etmek için de tasarlamış olduğu cihaz üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Dorsa’nın yapmış olduğu bu tasarım rüzgar enerjisi ile çalışan araçlar kategorisinde kendisine yer buldu. Pek çok farklı tasarım deneyen Anthony Dorsa, son olarak kullandığı savonius türbini biçiminde olan tasarımının en ideal biçim olduğuna ve bu tasarımın küçük boyutlarda yapıldığında en verimli şekilde çalıştığına kanaat getirerek tasarımını şekillendirmiş.

Rüzgar enerjisi ile çalışan versiyonunun yanına güneş enerjisi ile ve el ile çevrilmek suretiyle çalışacak olan versiyonlarını da üreteceğini belirten Dorsa, rüzgarın düşük miktarlarda enerji üretmek için verimli bir metot olmadığını belirtmektedir. Çünkü rüzgar türbinlerinde yer alan kanatlar gibi yüksek boyutlarda rüzgar yakalayamıyorsunuz. Şarj cihazındaki tasarımda yakalanan düşük miktar cep telefonunu şarj etmeye yetmemektedir. Rüzgarı çok ucuz ve kullanımı basit olduğundan dolayı tercih ettiğini belirtmektedir.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin rüzgar enerjisi kulübü tarafından Türkiye’de bir ilk olan bir araç geliştirildi. O da, rüzgar enerjisi ile çalışan araçlar kategorisine giren ilk profesyonel araçtır. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okuyan mühendis adayları, bu araç ile 17-21 Ağustos 2011 tarihleri arasında Hollanda’da gerçekleştirilen Wind Turbine Race 2011 yarışmasında ülkemizi temsil etmişlerdir.
Proje sorumlusu olan Samet Sezer araç ile ilgili yapmış olduğu açıklamalarda, aracın uzunluğunun 2,5 metre, genişliğinin 2 metre ve yüksekliğinin de 3,5 metre olduğu belirtti. Rüzgar enerjisi ile çalışan aracın yapımında 6 kişilik bir ekibin yer aldığını belirten Sezer, aracın maliyetinin 8 bin lira olduğunu ve yapılan bu projeye TEMA, İTO yani İstanbul Ticaret Odası ve birçok çeşitli enerji firmalarının destek verdiğini söyledi.

Samet Sezer, yurtdışında bu tür araçların örneklerinin olduğunu belirterek ve Türkiye’deki üniversiteler içerisinde ilk Rüzgar Enerjisi Öğrenci Kulübü olarak Türkiye içerisinde bir ilke imza atmak istediklerini söyledi. Sezer ayrıca, “Bu isteğimiz doğrultusunda da rüzgar enerjisi ile çalışmakta olan Türkiye’nin ilk profesyonel aracını ürettik. Bu aracı üretirken birçok zorlu yollardan geçtik. Özellikle aracın tasarımı konusu bizleri çok zorladı. Proje içerisinde belli bir ivme kazandıktan sonra projenin ilerlemesi de daha hızlı oldu. Profesyonel araçtan kastımız ise, yaptığımız bu araç bir ustanın yapmış olduğu basit bir araç değildir. Bu araç, mühendislik öğrencilerinin belli teorik hesaplamaları ve belli çizimleri yaparak hayata geçirmiş oldukları bir projedir” diyerek sözlerine devam etti.