Macaristan menşeili şirket Platio, geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış modüler bir enerji toplama döşeme sistemi tasarladı. Şirket, sadece iki aylık bir sürede Macaristan, İsveç ve Kazakistan’da projeler geliştirerek ilk üç sistemini kurduğunu duyurdu. Geri dönüştürülmüş plastikten yapılan güneş paneli döşeme sistemi, depolanan güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek banklarda oturanların cep telefonlarını şarj edebilecek nitelikte. Şirketin yenilenebilir enerji kullanımının yanı sıra üretimde geri dönüştürülmüş plastik kullanımı çevreci bir bütünlük taşıyor.
Platio, tasarladığı güneş paneli döşeme sistemleri ile şehirlerin geleceğini şekillendirmeye yardımcı oluyor. Şirketin güneş paneli teknolojilerinin yaratıcı bir kullanımı Macaristan’ın Budapeşte kentinde, Városháza Parkı’nda bulunuyor. Burada güneş sistemi ahşap bir tezgah boyunca uzanacak şekilde dizayn edilmiş. Akıllı tezgah, park yolcularına bir USB kablosu veya QI kablosuz şarj kullanarak temiz enerji ile telefonlarını veya tabletlerini çalıştırmalarını sağlıyor.
Parkın dalgalı görünümdeki ahşap tezgahları, yerel tasarım stüdyosu Hello Wood tarafından kurulmuş. Platio’nun güneş paneli teknolojili ilk kalıcı kurulumu, Kazakistan’ın başkenti Astana’da, yeni Yeşil Çarlık’daki bir alışveriş merkezinin önündeki kaldırım üzerine inşa edildi. Burada bulunan güneş paneli döşeme sistemi, alışveriş merkezi girişinin hemen yanında 861 feet karelik bir alanda bulunuyor. Sistem 11.7 kilowat kapasiteye sahip. Güneş panellerinden üretilen elektrik, alışveriş merkezine güç sağlamak üzere tasarlanmış. Geri dönüştürülmüş plastikten üretilen güneş paneli döşeme sistemi üzerine kaymayı önleyen cam fayanslar yerleştirilmiş. Güneş paneli döşemeleri, modüler tasarımı ve elektrik şebekesinin de uygunluğu sayesinde iki uzman tarafından sadece birkaç gün içinde tamamlanmış.
Platio şirketi aynı zamanda İsveç menşeili mühendislik firması SF Marina ile 86 metrekarelik pontonlarda (yüzer iskele), güneş paneli döşeme takımları kurmak üzere ortaklık kurdu. Güneş paneli döşeme sistemleri tarafından üretilen güneş enerjisi ile limandaki tesislere ve gemilere elektrik enerjisi sağlanacak. Güneş enerjisi teknolojisi konusunda sektöre hızlı bir giriş yapan Platio’nun kurucusu üç Macar mühendis, amaçlarının gelecekte şehirleri sürdürülebilir ve enerjiden bağımsız hale getirmek olduğunu belirtiyor.