Nükleer Enerji Yenilenebilir Hale Gelebilir Mi?

Tüm dünyada nüfus artışından dolayı enerji ihtiyacının artması durumu yine tüm dünyada yeni enerji kaynaklarını aramaya mecbur bıraktı denebilir. Dünyada göz önünde olan ve en çok tercih edilen enerji kaynaklarından ikisi nükleer enerji ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Bu iki enerji seçeneği en çok göz önünde olan ve en gerekli olan enerji kaynaklarıdır. Peki enerji kaynaklarından birinin doğal diğerinin ise kimyasal olması durumunu ele alalım. Kimyasal bir enerji elde edimi elbette gezegene olumsuz etki yaratacaktır. Ayrıca geçmişte yaşanan Çernobil ve Fukuşima facialarını da unutmamak gerek. Nükleer enerji yakıt olarak tanımlandığında radyoaktif bir elementten ısı elde edilen enerji türüne nükleer enerji denilebilir.

Nükleer enerji ise atom çekirdeğinde meydana gelen reaksiyonlar sonucu elde edilir. Kısaca nükleer enerji, uranyum, plütonyum gibi radyoaktif elementlerin çekirdeklerindeki proton ve nötronları tutan enerjinin ortaya çıkarılması esasına dayanır.Nükleer santrallerde de uranyum elementinin çekirdeği nötron bombardımanına tutularak yüksek miktarda enerji elde edilir.
Tüm bunlar gösteriyor ki nükleer enerji yenilenebilir enerji kaynağı değildir. Nükleer enerji hakkında bilmemiz gereken bir diğer konu ise fisyon ve füzyon tepkimeleridir.

Ağır radyoaktif maddelerinin dışarıdan nötron fazlalığına uğraması ve daha küçük parçalara dönüşmesini sağlayan tepkimelere fisyon tepkimesi denirken hafif radyoaktif maddelerinin birleşerek daha ağır radyoaktif çekirdekleri meydana getirmesine ise füzyon tepkimesi denir. Örneğin güneş patlamaları füzyon tepkimeye örnektir. Tüm bu açıklamalar nükleer enerji yenilenebilir enerji mi sorusuna olumsuz yönde cevap vermektedir.

Nükleer enerji santrallerinin çalışma sistemlerini incelediğimizde kömür ve doğal gaz kullanılan termik santraller ile çok benzediğini görürüz. Aradaki farkı oluşturan durum, yakıtın yanma biçiminden doğmaktadır. Nükleer enerji çok daha fazla ısı enerjisi verirken kömür ve doğal gaz gibi termik santraller nükleer enerjinin yanında çok daha az ısı enerjisi üretmektedir. Yani aradaki tek benzerlik ikisinin de santral bir biçimde çalışma sistemidir.