Kapalı Sistem Güneş Enerjisi

Bu sistemin doğal dolaşımlı bir şekilde üretilmiş olduğunu söyleyebiliriz. Çeşitliliklerin olması; kullanım alanına ve amacına göre farklılık göstermektedir. Bu sebeple uzmanlar bu alandaki çalışmalarını sürdürerek, hemen hemen her enerji ihtiyacının yenilenebilecek bir enerji ile elde edilmesi amacıyla hareket etmektedir.

Bitmeyen bir enerji kaynağı olan Güneş’ten yararlanmak için çeşitli sistemler kurulmuştur. Bu sayede güneş enerjisinin fayda sağlayacak bir enerjiye dönüşmesi sağlanacaktır. Kapalı sistem güneş enerjisi ile bu enerjinin ısıya dönüşmesi sağlanmaktadır. Kapalı devreli sistemlerde, toplayıcılar arasında hareketli bir şekilde boyler adı verilen bir ısı değiştiricisi sayesinde; ısının bir kısmı suya aktarılır. Yani suyun bu şekilde ısıtılması sağlanır. Bu sistemin kışın da aynı şekilde işlemi için akışkan olması sağlanmıştır. Antifriz ile de aynı zamanda suyun kış aylarında donması önlenecektir. Isı alışverişinin sağlanması için konulmuş olan boylerlerin yatık olarak konulması ya da çift cidarlı olarak konulması da mümkündür. Doğal dolaşımlı sistemlerde serpantin oldukça önemlidir. Sistemin doğru bir şekilde çalışması için tasarımının başarılı bir şekilde yapılması gerekecektir.

Toplayıcı kısmı bu sistemde kapalı olursa, genleşme faktöründen ötürü sorun çıkabilir. Bunun için sistemde açık ya da kapalı genleşme tankı bulunabilir. Ancak diğer ihtiyaçların bu sisteme göre şekillenmesi sağlanmalıdır. Kullanma suyunun giriş borusu boylerin alt kısmına, çıkış borusu da üst kısma bağlanmalıdır. Geleceğin yakıtı olan hidrojen üretiminin temel kaynağının Güneş olması, bu alana olan ilgiyi artırmaktadır. Çünkü yenilenebilir kaynaklar ile herhangi bir alanda üretimin olması, toplumsal anlamda başarılı gelişmelerin habercisidir. Karma sistemleri ile bu güneş enerjisinin kullanılması ve dönüşümü sağlanmaktadır. Çok gelişmiş olmasa da bu karma sistemlerin kullanılması, genel anlamda deniz kıyıları için geçerlidir.

Bunun dışında hibrit sistemleri ile karma sistemlerin eksiklerinin de tamamlandığı söylenebilir. Şimdilik test aşamasında olan bu sistemler üzerinde çalışmalar sürmektedir. Bu sistemlerin çalışma şeklide üretilen hidrojenin geceleri ya da daha sonra kullanılmasıdır. Enerji gereksiniminin olması halinde; depolanmış olan hidrojen; yakıt hücreleri yardımıyla, elektrik üretimini sağlamaktadır. Yani bu şekilde bir dönüşüm ile elektrik ihtiyacının karşılanması söz konusu olacaktır. Sistemlerin bu şekilde gelişmesi, güneş enerjisinden elde edilen faydayı arttıracaktır.