Güneş Enerjisi Yatırımı Karlı Mı?

Ülkelerin bu enerji ile üretim sağlaması, oldukça karlı gözükmektedir. Çünkü yatırım için yapılan maliyetten sonra, Güneş’ten elde edilecek olan faydanın oranı büyüktür. Bu ülkenin konumuyla da alakalıdır. Yatırım yapılmadan önce coğrafi konum üzerinden araştırmalar yapılmakta ve yıl içinde ülkenin ne kadar güneşlenme süresinin olduğu hesaplanmaktadır. Bu çıkarımların ardından yatırım ve kar oranı hesaplanarak, çalışmalar başlatılmaktadır.

Enerji kaynaklarına olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bununla birlikte nüfusun da artması, bu ihtiyacı katlamaktadır. Ülkelerin yenilebilen enerji kaynaklarına olan ilgisi bu sebeple artmıştır. Yani toplumsal olarak tüketilen kaynakların illa bir gün biteceği düşüncesi, farklı alanlara ilgi duyulmasını sağlamıştır. Bunun için yatırımcılar güneş enerjisinin önemini vurgulamaktadır. Bitmeyecek ve çok büyük bir enerjisi olan bu kaynak sayesinde, çeşitli alanlarda ihtiyaçlarımızın giderilmesi söz konusu olacaktır.

Örneğin son zamanlarda yapılan çalışmalar genel olarak güneş enerjisinin hareket enerjisine dönüştürülmesi yönündedir. Yani elde edilen elektrik ile arabaların çalışması ve bu alanda bir gelişmenin yaşanması önemli olacaktır.

Bu açıdan düşünülürse Güneş enerjisi yatırımı karlı mı sorusu olumlu bir şekilde cevaplanabilecektir. Toplumsal olarak az da olsa yaygınlaşmış olan güneş enerji sistemleri ile insanların evlerine kurulan paneller sayesinde, güneşin ısı işlevini gerçekleştirmesi sağlanmıştır. Yani kurulan mekanizma ile evlerdeki suyun ısınması sağlanmıştır. Bunun yanında pillerin güneş enerjili olması gibi işlevleri de vardır. Bu anlamda güneş enerjisi önem taşımaktadır.


Güneş enerjisi yatırımı karlı mı sorusunun cevaplanması yatırımın şekline, büyüklüğüne, kullanılan araçlara ve amacına göre değişecektir. Ancak güneş enerjisinin yaygınlaşması halinde, maliyet düşecektir. Kullanım alanları düşünülürse, ısınma ve ulaşım gibi alanlarda güneş enerjisi yerine diğer enerji kaynaklarının kullanımı çok daha maliyetli olmaktadır. Ayrıca bu alanlarda kullanılan enerji kaynaklarının günün birinde biteceği bellidir.