Güneş Enerjisi ile Çalışan Araba

Arabanın güneş enerjisi ile çalışması, temel anlamda enerjinin büyük bir kısmının Güneş’ten karşılanması anlamına gelmektedir. Farklı malzemeler ile çalışma şekli açısından farklılıklar olsa da; güneş enerjisi ile çalışan arabalar temelde aynı şekilde çalışmaktadır. Güneş enerjisi ile çalışan arabaların bu enerjiyi saklaması ve hareket enerjisine dönüştürmesi için güneş panelleri, motor, akü, sürücü bölümü alanlarından oluşacak şekilde bir üretim yapılmaktadır. Güneş panelleri güneşin soğurulması, enerjinin bu kullanım için depolanmasını sağlar. Bu en önemli işlev olarak görülebilir.

Teknolojinin gelişmesi ile bu enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi çok daha verimli bir şekilde gerçekleşmektedir. Fakat güneş enerjisinin ulaşımda kullanılmasında kısıtlı bir ulaşım aracı olduğundan çok daha verimli panellerin kullanılması gerekmektedir.
Güneş enerjisi ile çalışan araba üretimi için bir diğer gereksinim motordur.  Çünkü tutulmuş olan bu enerjinin mekanik enerjiye dönüşmesi şarttır. Çeşitleri vardır ancak genel amaç; enerjinin mekanik enerjiye dönüştürülmesidir.

Akünün olması ise fazla olan enerjinin depolanması olarak düşünülebilir. Olmazsa olmaz denilebilecek olan bu parça, enerjinin soğurulmasından sonra, gerekli alanlarda kullanılması için enerjiyi geri verme özelliğine de sahiptir. Enerjinin verilmesi ise akünün içindeki malzemelerden kaynaklanmaktadır. Kurşun-asi akü, lityum-iyon akü, lityum-polimer akü gibi malzemelerinde farklılık gösteren; ancak işlevi aynı olan çok çeşitli aküler vardır. Bu araçlar sayesinde enerjinin tutulması ve mekanik enerjiye dönüştürülmesi, sonrasında bir sürücü tarafından arabanın ulaşım için kullanılması mümkün olmaktadır. Sürücü bölümü ise yarış arabalarında olduğu güvenlik açısından elektronik bir aksama sahiptir. Hız göstergesi ve akım ölçümü gibi araçlar bu alanda bulunmaktadır.