Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya, Japonya gibi ülkeler, güneş enerjisine çok önemli yatırımlar yapıyor. Teknolojinin bütün imkanlarını kullanan bu ülkeler, böylece güneş enerjisinden yararlanmak için gün ışığının olma zorunluluğu görüşünü de ortadan kaldırıyor. Örneğin Almanya, Türkiye’den daha az güneşli gün sayısına sahip olmasına rağmen ülkemizden 46 kat daha fazla güneş enerjisi elde ediyor. Böylece aradaki teknoloji ve değerlendirme farkını ortaya koyuyor. Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali de geçtiğimiz günlerde Konya’da açıldı. Tarım alanlarındaki enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve bölgeye de elektrik sunmak için kurulan bu projenin devamının gelmesi de bekleniyor. Büyük ülkeler, özellikle küresel ısınma ve doğal kaynakların azalması durumuna önlem olarak bu tür yatırımlara önem veriyor.

Güneş enerjisi sistemleri arasında az maliyetle güçlü ve yeterli elektrik üretimi sağlayan bu sistemin tasarımı bir proje gerektiriyor. Öncelikle bu sistemden elektrik elde edebilmek için akü grubunun oluşturulması gerekiyor. Regülatör, çevirici, ve yardımcı elektronik devreler ile birlikte uygulama kurulmaya başlanıyor. Güneş panelinin sayısı da bulunulan alana ve kullanım amacına göre belirlenebilir. Daha çok enerji elde etmek için daha fazla panele sahip olunması gerekir.

Güneş pillerinin başta silikon olmak üzere uygun malzemeler üzerinden yapılması gerekiyor. Alternatif akıma dönüştürülerek güç noktasının belirlenmesi sağlanır. Güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik yani solar paneller, yüzde 15 ile 20 arasında verim sağlıyor. Türkiye şartlarına göre bir değerlendirme yaptığımızda kışın 7 saat yazın ise 11 saat olarak güç kaydedebilir.
Aküler, elektrik enerjisini depolayan araçlardır. Güneşin olmadığı günlerde, enerji ihtiyacını karşılamak için bu akülerin kullanılmasında yarar vardır. Termal yöntemler de buharlaşma sistemi ile güneş üretimine katkı sağlar. Bu da tercih edilen diğer bir yöntemdir.

Güneş enerjisi elektrik üretimi için öncelikle ciddi bir mali yapıya sahip olmak gerekiyor. Çünkü bu sistem, önemli bir yatırım istiyor. Gerekli alanın bulunması, malzeme seçimi, tercih edilecek yöntem gibi pek çok noktanın değerlendirilmesi önemlidir.
Türkiye’de bu durumu geliştirmek için bir teşvik paketi hazırlandı.Güneş enerjisinden elektrik üretimi devlet teşviki 27 bölgede tam 38 şehre izinli olarak verildi. Coğrafi konumun ön planda tutulduğu bu programda, en fazla kota Konya’ya verildi.