Öncelikle güneş enerjisi sistemi için teşvik alabilmek için Kurulumun yapılacağı yerin kapasite incelemesinin yapılabilmesi için adres bilgilerinin Tedaş’a gönderilmesi gerekiyor. İller Bankası Tarım ve Hayvancılık birimlerine kredi ve teşvikler için başvuruda bulunmanız gerektiğini de unutmayınız. Bunun yanı sıra evraklar her zaman eksiksiz olmalıdır. Güneş enerjisi elektrik üretimi teşvik için büyükbaş hayvan yetiştiricileri, küyükbaş hayvan yetiştiricileri, çiçek ve fidan işlemi yapanlar, tarımsal sulama amaçlı güneş enerjisinden yararlanmak isteyenler başvurabilir.
İş adamlarının başvuru sürecini ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili birimler takip ediyor. Bu yatırımın alınması durumunda, destek sahipleri KDV yükünden kurtulmuş oluyor. Bunun yanı sıra güneş enerjisinden elektrik üretimi yapanlar, gümrük muafiyetine de sahipler. Yani yurt dışından gelen parçalar için gümrük parası ödenmiyor. 2017 senesi için başvurular, belirli dönemlerde açılıyor. Bu hibeye başvurmak isteyen kişilerin ilgili bakanlığa başvuruda bulunması gerekiyor.
Türkiye, güneşli gün sayısının çok fazla olduğu ve bunun yanında geniş tarım alanlarının da yer aldığı bir ülke. Buna rağmen gerekli güneş enerjisi yatırımlarının yapılamaması da dikkat çekiyor. Almanya, Türkiye’den daha az güneşli gün sayısına sahip olmasına rağmen tam 46 kat daha fazla enerji üretiyor. Bu durumu tespit eden yetkililer, güneş enerjisi elektrik üretimi teşvik için illere yardımda bulunmaya başladı. Burada en çok destek 92 MW ile Konya’ya verildi. Tam 38 farklı şehre verilecek olan destek ile birlikte 2 milyar Euroluk yatırım yapılması bekleniyor. Türkiye genelinde kurulu güç miktarı ise en fazla 600 MW olacak.