Gıda ve Tarım Örgütünün eldeki verilerine dayanarak her 3 balıktan sadece birisi insanlar tarafından tüketilmekte. Geriye kalan iki balık ise ya yem olarak kullanılıyor ya da telef oluyor ve denizi kirletiyor. Bunun önüne geçilmesi için mutlaka denizcilik ve balıkçılık faaliyetlerine yönelik olarak kapsamlı bir şekilde çalışmaların yürütülmesi ve eğitimlerin arttırılması gerekiyor.
BM raporunda 2030 yılında şu anki mevcut düzeyden fazla balık tüketiminin yaşanacağı gelen bilgiler arasında gelmektedir. Bu da balık çiftliklerinin ve balık yetiştiricilerinin bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi anlamını taşımaktadır. Yine söz konusu habere ilişkin olarak eldeki verilerden yola çıkıldığı zaman balık avlamanın birtakım kurallara dayandırılması ve Pasifik, Akdeniz ve Karadeniz’deki balık avlamanın tamamen belli standartlara dayandırılarak yürütülmesi amaçlanmaktadır.
Bilinçsiz olarak yapılan balık avlanmaları birtakım sorunları da meydana getiriyor. Bu sorunların başında insanlar tarafından tüketilmediği halde gereksiz yere yaşamına son verilen balıklar ve bunların ölü hallerinin deniz ve okyanusları kirletmesi yani ekosistemi tamamen alt üst etmesi birtakım sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu bakımdan avlanan her üç balıktan ikisinin ya gereksiz yere avlanması ya da telef olması sorunları nedeniyle mutlaka balıkçılık ve denizcilik yönünden kapsamlı şekilde eğitimler verilmesi gerekliliği ortada duruyor.