Son dönemlerde gerek belediyeler tarafından gerekse kişisel olarak evlerde, işyerlerinde, hastanelerde, kamu kurumlarında, lokantalarda, okullarda geri kazanım uygulamaları yayılmaya başladı. Bu doğrultuda atıkların toplanması, geri dönüştürülmesi ile tasarruf oranı artmakla birlikte ekonomiye de katkı sağlanmaktadır. Daha önce başlanmış olan Sıfır Atık Projesi kapsamında sadece atılan çöplerin tekrar kullanılabilir hale getirilmesi bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra hali hazırda günlük yaşantımızda da bir takım alışkanlık değişimi ile de bu tasarrufa katkıda bulunabiliriz. Bunlar için yapılabilecekler öncelikle çöp kutularımızı daha az doldurmak yönündedir.
Poşet torba kullanmak yerine belki evde bile kendiniz yapabileceğiniz, yıkanabilir kumaş çantalar kullanabilirsiniz. Tesadüf yapabileceğiniz alışverişler için çantada taşıyabileceğiniz boyutlar tercih edebilirsiniz. Un, pirinç vs. ürünler için yine evde yapılabilir kese kullanılabileceği gibi, kumaş kullanılamayacak ürünler için ise cam kavanozlar kullanmaya dikkat edebiliriz. Eğer alışveriş yapacağınız yerlere kavanozlarınızı götürmeyi tercih edecek olursanız, kavanozunuzun boş durumdaki ağırlını bilmeniz fayda sağlayacaktır. Birçok yerde karşımıza çıkan plastik kaşık, çatal, bıçak kullanımını da azaltmak elimizde olan bir diğer kazanım. Bunun için ise kendi çatal kaşık ve bıçağımızı yanımızda bulundurmak.
Atık oranının azaltılmasını felsefe hâline getiren ve kazanımı marketlerde sunan ülkeler arasında Almanya, Danimarka, İsveç, İrlanda, İspanya, İtalya, Fransa ve ingiltere yer almaktadır. Bu ülkelerin tüketiciye sunmuş olduğu hizmet içinde kesinlikle ambalajlı ve paketli ürün bulunmamaktadır. Ayrıca şişe vb. gibi ürünlerin de tamamı depozitolu olarak sunulmaktadır. Tüketici yukarıda belirttiğimiz şekilde cam kavanozları ve kaplarıyla gelerek ihtiyaçları kadar alıveriş yapmaktalar. Bunun yanında eğer tüketici gelirken yanında herhangi bir kap getirmek istemez ise marketlerden geri dönüşümü olan çantalar ve kavanozlar verilmektedir.