Güneş enerjisi ile elektrik üretiminin lisanslı olarak yapılması için belirli tarihlerde yapılan başvurular vardır. Bu başvuruların kabul edilmesi halinde, koşullar sağlanarak lisanslı bir şekilde üretimin gerçekleşmesi mümkün olacaktır.
EPDK, Türkiye’de güneş enerjisi ile üretimin yapılması için lisans veren firmalar arasında yer almaktadır. EPDK’nın verdiği lisanslar, üretim sahiplerinin belli koşulları sağlaması halinde temin edilmektedir. Birtakım yarışmalar ile de lisans verme görülmektedir.
TEİAŞ tarafından 600 MW’lık kapasiteye sahip projeye yönelik yarışmalar düzenlenmiştir. Güneş enerjisi alan firmaların bu yarışmalar sayesinde üretimlerine lisanslı bir şekilde devam etmesi sağlanmaktadır.
Ülkemizde Erzurum’da olan 4.9 MW kapasiteli Halk Enerji GES lisanslıdır. Bunun dışında lisanslı olarak elektrik üretimi yapacak olan Elazığ’da 8 MW Solentegre GES santrali için EPDK lisans vermiştir. Bunun dışında ön lisans alan projeler de söz konusudur. Konya Alibeyhöyükoğlu GES 18 MW ile ön lisansını almıştır. Denizli Acıpayam 3 MW, Denizli Tavas 5 MW ile ön lisans almıştır. Muğla 6 MW, Burdur 6 MW ön lisansı almıştır. Aynı şekilde Sivas Hamal, Muş Alparslan 9 MW ile ön lisansını almıştır.
Ülkemizde lisanslı bir şekilde üretim yapan ve lisansız bir şekilde üretim yapan firmalar vardır. Bu iki firma arasında ki farkı irdeleyecek olursak; ilk olarak lisanssız bir şekilde üretime başlamanın çok daha kolay olacağı düşünülmektedir. Oysaki böyle bir durum yoktur. Üreticiler lisanslı bir şekilde çok daha hızlı olarak aktif hale gelecektir.
Güneşi enerjis lisansı alan firmalar lisanssız bir süreçte yapılan tüm koşulları aynı şekilde sağlayacaktır. Yani lisanslı bir şekilde üretim yapılması ile lisanssız bir şekilde üretim yapılması; süreç açısından yatırımcılara bir fayda sağlamamaktadır. Lisanssız üretimin yapılmasının sebebi; ülkenin küçük yatırımcıların önünü kapatmak istememesinden kaynaklanmaktadır. Lisanslı üretimin bir diğer farkı ise kamu yararı kaldırma yetkisinin olmasıdır. Pratik GES yatırımcısı, genel olarak kamu arazilerine yönelmiştir. Lisanssız yatırımcılar ise kamu arazilerini 30 yıllığına kiralama hakkına sahip olacaktır.