Küresel ısınmayı en açık şekilde; “Başlıca atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir.” tanımlamak mümkündür.
Küresel ısınmaya neden olan gazlar nelerdir dediğimizde ise akla ilk gelenler metan gazı, karbandioksit, karbonmonoksit diazotoksit ve ozon gazıdır. Bu gazların her birinin doğada görevleri vardır. Örneği karbondioksit gazı doğada sera etkisi yaratan gazlar arasında en çok yer kaplayanıdır.
Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, Güneş'ten gelen radyasyonun bir yandan dış uzaya yansımasını önleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı düşünülmektedir.
Sanayinin gelişmesinin ardından bu gaz fabrikalar aracılığıyla doğaya bol miktarda salınmaya başlanmıştır. Karbondioksit gazından sonra sera etkisinin en fazla görüldüğü gaz türü Metan gazıdır. Karbonmonoksit gazı ise diğer gazlara göre çok daha zehirli olduğundan doğada bol miktarda var olması küresel ısınmanın gerçekleşmesine neden olacaktır. Ozon gazı ise doğada en önemli göreve sahip olan gazdır. Ozon tabakası dediğimiz katman bu gazdan oluşur ve doğada ki ısı dengesi yine bu gaz sayesinde olur. Canlıların yaşamına elverişli sıcaklığı bu katman belirler.
Küresel ısınmanın etkileri insanlar tarafından geçte olsa anlaşılmaya başlanmıştır. Küresel ısınmanın doğaya ve insan yaşamına çok çeşitli etkileri bulunmakta. Bunlardan birincisi deniz seviyesinin giderek yükselmesi. Küresel ısınma nedeni ile bozulan ısı dengesi kutup ve çevresinde ki buzulların erimesine yol açıyor bu da tabi ki de deniz sularının yükselmesine neden oluyor. İkinci bir etki olarak ekosistemin bozulması diyebiliriz.
Üçüncü etki olarakta mevsimlerden bahsedebiliriz. Küresel ısınmanın dünyaya etkileri en çok mevsimler üzerinden farkedilebiliyor. Bu etkiler, yazların uzun olması, kış aylarının geç gelmesi ve yağışın olmaması, yaz aylarının da aşırı sıcak geçmesidir.
Küresel ısınma, günümüzde tüm dünyanın sorunudur. Hükümetler sorunun çözümü için maddi kaynak ayırmazlar ve bu konuda kararlı ve etkili olmazlarsa bireysel çabalar asla yeterli olmayacaktır. Sanayileşmede tüketilen enerjide değişikliğe gidilmesi ve önlemler alınması gerekmektedir.