Ulaşımda Çevreci Çözüm Elektrikli Araçlar

Elektrikli araçlar piyasa çıktığından beri oldukça tercih edilir bir hale geldiler ancak toplam sayıları hala fosil yakıtla çalışan araçlardan çok çok daha düşük gözüküyor. Araçalar ucuzlaştıkça ve elektrikli şarj istasyonları çok daha yaygın bir hale geldiğinde bu sayının bir an evvel artması gerekmekte. Bu alanda Cambridge Economics tarafından yayınlanmış bir rapor bulunuyor. Rapor, Avrupa’da elektrikli araçlara geçiş sürecini inceliyor. Genel anlamda elektikli araçlara geçişle güçlü ve temiz bir ekonomiye ulaşılabileceği sonucu raporda açıklanmış. Dünyaca tanınmış birçok firmanın (ABB, BMW, Enedis, Ulaşım & Çevre (T&E), Air Liquide, European Aluminium, EUROBAT, Lease Europe, Michelin, Valeo, ETUC vb.) katkıda bulunduğu raporun belittiğine göre, bu şekilde petrolden elektrikli araca geçiş hem petrol ithalatının azalmasından dolayı ekonomiye katkı sağlayacak hem karbondioksit emisyonunu yüzde doksana yakın oranda azaltıp bu hava kirliliğinin sebep olduğu ölüm oranlarını azaltacak hem de yeni iş imkanları yaratacak. Bakıldığında bu pozitif yanlar sadece ekonomik bazlı değil.

Ayrıca mücadele edilmek için çok uğraşılan iklim değişikliklerinin durması konusunda da yardımcı olacaktır. Ama aşılması gereken bazı sıkıntılar mevcut. Şu anda piyasada olan araçların teknik altyapıları elektrik ve hidrojen bazlı enerji kaynaklarını kullanmak için uygun değil. Bu altyapıyla üretilmiş araçlar mevcut ancak günlük hayatın tamamına entegre olabilecek kadar çok değiller. O yüzden diğer araçların bu yapıya uygun hale getirilmesi gerekebilir. Ayrıca şu anda piyasada araç üretiminde çalışan işçiler eski sistemi biliyorlar. Bu yüzden onların yeni teknolojiyi nasıl yapmaları konusunda eğitim almaları da oldukça önemli.

Phil Summerton, Camridge Economics yöneticisi, bu raporun verdiği mesajın petrol ithalatının çok büyük oranda azalması ile ekonomik ve çevresel açıdan ortaya çıkacak avantajlar olduğunu söylemiş. Bu yüzden araçlar arası teknik geçişin sağlanmasında karşılaşılan sorunların Avrupalı politikacılar ve önerileri ile üstesinden gelinmesi gereken bir sorun olduğunu belirtmiş. Raporda ayrıca dizel bazlı araç ile elektrikli araç alma maliyetlerinin 2030’a kadar eşitleneceği de yer alıyor.