AB Ülkeleri Palm Yağını Sınırlandırıyor

Palm yağı üretiminin denetimi ile canlıların doğal yaşam alanlarının korunması amaçlanmaktadır. Bu denetimler bir çok çevreci sivil toplum örgütü tarafından da desteklenmektedir.Sürdürülebilir palm yağı üretimi için daha iyi uygulamaların tanımlanması, uygulanması ve geliştirilmesi. firmaların ürettikleri ve sattıkları ürünlerde sertifikalı sürdürülebilir palm yağı kullanımlarının teşvik edilmesi. ormanların tahribatına yol açan üretimlerin teşviklerinin kaldırılması gibi önlemler Palm yağı üretimini kontrol altında tutmayı sağlamak için alınan önlemlerden bazılarıdır.

Dünya çapında her 10 üründen 1'inde bulunabilien palm yağı en sık kullanılan yağlar arasındadır ve  temizlik ürünleri, kozmetik sektörü, mum gibi ürünlerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Palm yağının kullanım alanının geniş olması yüksek oranda üretim yapılmasına neden oluyor. Palm yağı tropik bölgelerde yetişen palmiye ağacının meyvesinden ve çekirdeğinden üretilmektedir. Palm yağı üretimi sürecinde çoğu zaman sürdürülebilir önlemler kullanılmıyor.

Dünya yaban Hayatı Fonu’na göre palm yağı üretimi için her saat başı 300 futbol sahası büyüklüğünde yağmur ormanı yok oluyor. Büyük orandaki ormansızlaşma birçok canlı türünün de yok olmasına, hava kirliliğine, toprak ve su kirliliğine, toprak erozyonuna ve iklim değişikliklerine neden oluyor. Tropik bölgelerde yetişen palm meyvesinden üretilen yağın gıda, temizlik, bakım ürünleri, petrol ürünleri gibi birçok alanda kullanılması yüksek oranda üretim yapılmasına neden olmaktadır.

Yüksek orandaki bu üretim özellikle Endonezya bölgesindeki ormanların günden güne yok olmaya başlamasına ve  bu bölgedeki memeli türlerinin üçte birinin hayatını tehlikeye düşürmektedir. Palm yağı endüstrisi Endonezya ve Malezya’nın uzak bölgelerinde çocuk işçiliği de olmak üzere büyük oranda insan hakların ihlaline de neden olmaktadır.