Güney Kore'deki Dikey Çiftlik

Son yıllarda sürdürülebilirlik konularıyla birlikte sıkça duyduğumuz dikey tarım ülkemizde pek örneğini göremesekte dünyada olduk.a popüler durumda. En iyi örneklerinden birinede  Güney Kore 'de restlıyoruz. Güney Kore’nin arazisinin sadece yüzde 16’sı çiftçiliğe ayrıldı. Bu sebeple alternatif yerler aranmaya başlandı. Bu amaç için eski bir tünelde karar kılındı.İnşaat ve altyapı maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle kapalı dikey çiftlikler için arazi bulmak zordu fakat bu terkedilmiş tüneli kullanarak inşaat maliyetlerini yarıya indirdiler.

Seul’un yaklaşık 120 mil güneyindeki bu tünel, Güney Kore’nin ilk büyük otoyollarından biri için 48 yıl önce inşa edildi. Bu yatırım ile tünelde inşa edilen ilk kapalı dikey çiftlik özelliğiyle bir ilke imza atıldı.  Aynı zamanda, ülkenin ve dünyanın en büyük çiftliklerinden biri olan ve bir Amerikan futbol sahası boyutunun yarısı kadar olan olan çiftlik yaklaşık 2.300 metrekarelik alanıyla büyük bir yatırımdır.

Meyve ve sebzeler hidroponik yani topraksız bir ortamda,içlerinde dikey olarak yığılmış tabakalarda güneş ışığından yoksun bir  şekilde yalnızca neon pembe renkli led cihazlar ile aydınlatılırlar. Altmış çeşit meyve ve sebze,kendi büyüme ve hasat sistemlerini kullanarak optimum koşullarda büyür. Bunlardan 42’sinin böcek ilacının ve GDO’nun olmadığı ürünler olarak onaylandığı biliniyor.

Tünelin 10 ila 22 santigrat derece sıcaklık sağladığı ve koşulların yetersiz olduğu Dubai ve İsrail gibi yerlerde sürdürülebilir tarımın geliştirilmesinde önemli bir faktör olabileceği belirtiliyor.Dikey tarımın, bu zorluğun ele alınmasına yardımcı olabileceği belirtilerek, sıcaklığa ve diğer koşullara duyarlı olan yüksek değerli mahsullerin yetiştirilmesini kolaylaştıracağı söylenmekte.