Ev Tipi Rüzgar Türbini Yapımı

Rüzgar enerjisi doğa dostu bir enerji kaynağıdır. Kullanımı ve üretimi sırasında kirliliğe sebep olan herhangi bir gaz salınımına neden olmamaktadır. Bu nedenle temiz enerji kaynakları arasında yer alır.

Kendi eviniz için böyle bir uygulama düşünüyorsanız, hangi sistemi kurmayı seçeceğiniz kısmen yaşadığınız yere bağlı. Güneş ışığını güvenilir ve güçlü alan yerlerde güneş enerjisi uygunken, yere yakın ve sürekli esen rüzgarların bulunduğu yerlerde rüzgar enerjisi daha uygun oluyor.

Ancak kendi enerjinizi üreterek elektrik faturalarından büyük tasarruf sağlamak cazip olsa da ilk yatırım maliyeti gözünüzü korkutabilir. Rüzgar türbininizin kurulumunu kendiniz yaparsanız maliyet oldukça azalıyor ama elbette büyük bir kısmı olsa da, kurulum işçiliği maliyetin tek bileşeni değil.

Rüzgar inşa edilen türbinin kanatlarına çarptığında taşıdığı kinetik enerjinin yarısını türbin kanatlarına bırakır. Kanatlar çarpma etkisiyle hareket etmeye başlar ve kinetik enerji mekanik enerjiye dönüşmüş olur. Kanatların dönmesiyle birlikte çalışan vantilatör enerjiyi depolar ve böylece elektrik enerjisi üretilmiş olur. Ev tipi rüzgar enerjisi nasıl yapılır sorusunun yanıtı, evin bulunduğu bölgeye göre değişiklik göstermektedir.



Pervane kanatları, kanatları rüzgara karşı çeviren kızak, sistemi rüzgar yüksekliğine yükselten kule, aktarma organları ve jeneratör rüzgar türbinini oluşturan parçalardır.3 adet 80 cm uzunluğunda boru, taşlama makinası, tahta plaka, vida, somun, jeneratör pisi motoru (50 w) kaynak makinası, darbeli matkap, merdiven, şablon çizim, 3 metre uzunluğunda direk. Rüzgar türbini yapımına ilk olarak pervaneden başlanmalıdır. İlk adım tahta masa üzerine bir şablon konulmasıdır. Bu aşamada tahtanın dayanıklı, rüzgara hassas ve çürümeyecek bir yapıda olmasına dikkat edilmelidir.

Şablonla oluşturulan kopya kağıdı tamamlanır. Sonrasında tahtanın köşelerine ve ortasına delikler açılır. Açılan deliklerin önemi pervane kanatlarının sabit bir şekilde durmasını sağlamaktır. Şerit testere yardımıyla tahta şablona bağlı kalınarak kesilir. Tahta istenilen inceliğe getirilebilir ve böylece pervanenin şekli oluşmuş olur. Sonrasında pervaneyi oluşturmak için hazırlanan sisteme kanat yerleştirilir. Yerleştirilen kanatların doğruluğundan emin olunduktan sonra kanat kesimlerine başlanabilir.

Kesim tamamlandıktan sonra pervanelerin denge durumu kontrol edilir. Eğer dengeyi bozan bir pervane var ise yontma işlemi gerçekleştirilir. Pervaneler arasında dengeyi sağlamak, rüzgar enerjisini başarılı bir şekilde elde etmek için en önemli aşamalardan biridir. Sonraki aşama alternatörü yerleştirmektir. Alternatör kanatlardaki mekanik enerjinin döndükçe elektrik enerjisine dönüşmesini sağlayacaktır.

Yapım süreciyle ilgili çok daha ayrıntılı bilgileri ve hatta videoları youtube üzerinde bulabilirsiniz. Basınç gradyanının yüksek olduğu bölgeler, yağışların sürekli rüzgar estirdiği vadiler, yüksek yerlerde bulunan engebesiz tepe ve platolar, sürekli halde rüzgar alan az eğimli vadiler, yüksek basınçlı düzlükler, güçlü rüzgarların etkisinde kalan tepe ve zirveler, jeostrofik rüzgar ve termal gradyanlara sahip kıyı bölgeleri rüzgar türbinlerinin yerleştirilmesi ve verimli rüzgar enerjisinin elde edilmesi için uygun alanlardır.