Bilim adamları elektrik ve karbondioksitten tek hücreli bir protein ürettiler. Bu proteinin gıda veya hayvan yemi olarak kullanılmak üzere daha da geliştirilebileceği açıklandı. Üstelik proteinin üretimi için güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları da kullanılabilir. Nihai ürünün, yüzde 50’den fazlası protein, yüzde 25’i karbonhidrat ve kalan kısmı da yağ ve nükleik asitlerden oluşuyor.
Bu sentetik gıda türü tek hücreli proteinlerden oluşuyor ve sadece elektrik, su, karbondioksit ve hidrojen oksitleyen bakterilere ihtiyaç duyuyor. Tüm malzemeler bir biyoreaktöre sokuluyor, işlem sonucunda pastörizasyon yapılıyor ve kuru bir toz elde ediliyor. Bu toz yüzde 50 protein ve yüzde 25 karbohidrat barındırdığından oldukça besleyici denilebilir.
Tozun dokusu değiştirilmek istenirse, karışımdaki bakterilerin genetik yapısının değiştirilmesi yeterli oluyor. Bu teknoloji, gelecekte çöllere ve açlığa maruz kalan diğer bölgelere taşınabilmesi ve uygulanabilmesi açısından büyük önem taşıyor. Finlandiya VTT Teknik Araştırma Merkezi profesörü Juha-Pekka Pitkänen, bu teknoloji ile ileride tüketicinin gerekli proteini üretmek için kullanabileceği alternatif ev tipi reaktörün de yapılabileceğini kaydetti.
Günümüzde, bir gramlık proteinin üretimi, yaklaşık bir fincanın büyüklüğündeki laboratuar ekipmanlarının kullanılması ile iki hafta kadar sürmektedir. Pitkänen, ürünün tamamen ticarileşmesi için 10 yıllık bir zamana ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
LUT Profesörü Jero Ahola; “Şu anda teknolojiyi geliştirmeye odaklanıyoruz: reaktör konseptleri, teknoloji, verimliliği artırma ve süreci kontrol etme gibi konularda teknolojinin geliştirilmesine odaklanıyoruz. Mikropların mümkün olduğunca büyümesini sağlamak için yenilenebilir enerjinin ayarlanması ve modellenmesi de gerekli. Geliştirdiğimiz bu teknolojinin, herkesin erişebileceği uygun fiyatlı kitlesel bir ürün olması gerekiyor. Tüm bunları sağlayabilmenin teknolojinin gelişimi ve ekonominin durumuna bağlı. olduğunu” dile getirdi.