Plastikten üretilen tek kullanımlık ürünlerin günlük hayatın içine girmesi ve insanların çevreye karşı duyarsız bir tavır içinde olması çeşitli canlıların evi olan okyanusların kirlenmesine neden oluyor. Aslında işlevine uygun şekilde kullanıldığında oldukça faydalı olabilecek plastik tek kullanımlık ürünler için tercih edildiğinde sorun teşkil edebiliyor.
Artık veda etmemiz gereken günlük alışkanlıklarımız gezegenin geleceği etkileyecek boyutlarda. Bu alışkanlıklar deniz ekosistemi başta olmak üzere doğal yaşam alanlarını tehdit ediyor.
Okyanus kirliliği konusunda insanların üzerine düşen görevleri bilmesi ve uygulamaya çalışması gerekebiliyor. Bu anlamda bu kirlilik konusunda atılabilecek pek çok adım mevcut aslında. Market ve pazar alışverişlerinde naylon poşet kullanımına geçildiğinden beri plastikler atıklar çoğalarak okyanuslar dahil her alanı işgal etmeye başladı. Bu açıdan bez çantaları kullanma alışkanlığının geliştirilmesi naylon poşet tüketimini azaltmaya fayda sağlayacaktır.
Dışarıda tüketilen ürünlerin çöplerini sokaklara veya bilhassa denizlere atmamak doğanın akıbeti için en faydalı iş aslında. Doğada kaybolmayan plastik gibi malzemelerden üretilen atıkları geri dönüşüm kutularına atmayı alışkanlık haline getirmeye çalışın.
Tatil sezonu açıldığında deniz kenarında vakit geçirmeye başladığınızda orayı kendi eviniz gibi temiz tutmaya çalışırsanız denizlerde plastik kirliliği konusunda önleyici bir tavır sergilemiş olursunuz. Hatta bu konuda çevrenize de örnek olmanız bu davranış biçiminin yaygınlaşmasına yardımcı olacaktır. Her sene en az 8 milyon ton plastik okyanuslara karışıyor. Önümüzdeki 20 sene içerisinde plastik üretiminin iki katına çıkması tahmin ediliyor. Tüm bunlara rağmen okyanuslar konusunda yeterince çalışma yapılmıyor.