Yangın yalıtımı önemlidir ve yangının yayılması çok hızlı olduğu için yapılarda yalıtım malzemeleri kullanılır. Yalıtım malzemelerini kullanmadaki amaç; yangının çıkmasını tamamen engellemek değil, yangın çıktıktan sonra yangının yayılma hızını yavaşlatmaktır. Yapı malzemelerinin sıcaklıktan dolayı erime ve esneme noktaları birbirinden farklıdır. Isıyı iyi ileten malzemelerle yapılan yapılar, yangından daha çok etkilenip, zarar görür. Çünkü daha az ısıda eriyip, şekil değiştirebilir aynı zamanda esneyerek çökmelere sebep olabilirler. Yalıtım malzemesi seçerken, niteliklerine dikkat edilmelidir.
Yalıtım malzemesi çeşitleri beş gruba ayrılır. A1 sınıfı yalıtım malzemeleri; beton, tuğla, seramik, kum, çakıl, alçı, cam yünü, perlit, taş yünüdür. Bu sınıftaki malzemeler yangına en dirençli malzemelerdir. A2 sınıfı yalıtım malzemeleri;organik bağlayıcılı cam yünü ve organik bağlayıcılı taş yünüdür. B1 sınıfı yalıtım malzemeleri; alçı-karton plaka, çimentolu odun talaşı, yanma geciktiricili katkılı polistiren, yanma geciktiricili poliüretan köpüktür. B2 sınıfı yalıtım malzemeleri; ahşap, silikon derz dolgusu, polistiren ve roliüretan köpüktür. B3 sınıfı yalıtım malzemeleri; ahşap talaşı, kağıttır. B3 sınıfı malzemeler, en zayıf yalıtım çeşidini oluşturur.
Şilili bir ekip, hem genetiği değiştirilmemiş hem de kimyasal içermeyen bitki köklerinden oluşan doğal bir yalıtım malzemesi üretti. Binaları yangına karşı izole etmek için oluşturulan bu ürüne thermoroot adı verildi. Ürün, biyolojik olarak bölünebilen tamamen doğal bir yalıtım malzemesidir. Şirket, bu yalıtım malzemesini kullanarak radicular mattress adını verdiği ürünü oluşturdu. Bitki köklerinden oluşan bu ürün hem ısı hem ses yalıtımı yapıp, yangın sırasında binaların direncinin artmasını sağlamaktadır. Şiltenin üretilmesi için 10-15 gün gerekmektedir.