Bilim adamları yıkanabilen, su geçirmeyen ve sıkıştırılabilen güneş pili geliştirdi. Japon araştırma kuruluşu RIKEN ve Tokyo Üniversitesi tarafından geliştirilen fotovoltaik hücre son derece ince. Ürünün her iki tarafı da su geçirmez bir film ile kaplanmış. Suya dayanıklı, yıkanabilir ve sıkıştırılabilir özelliğe sahip bu güneş pilleri giysilere de entegre edilebilecek.
Japon araştırmacılar, yıkamaya dayanabilen aynı zamanda üretilen gücü koruyabilen su geçirmez bir güneş pili ürettiler. Daha önce geliştirdikleri PNTz4T isimli ürünü baz alarak süper ince, organik fotovoltaik hücreler geliştirdiler. Hücrenin her iki tarafı, ışığın hücrelere ulaşmasına izin veren akrilik esaslı bir elastomer ile kaplandı, bu madde hava ve suyun girişini engelledi.
Yapılan testlerde cihaz yüzde 7.9 verimle santimetrekare başına 7.86 mW’lık akım üretti. Hücreler suyun içinde iki saat bekletildiğinde, verimliliğin yüzde 5,4 oranında azaldığı tespit edildi. Cihaz ayrıca sıkıştırıldığında ise ilk verimliliğinin yüzde 80’ine sahip olduğu gözlemlendi. Sıkıştırılabilen bu yeni su geçirmez hücre, güneş pilleri ile giyilebilir ürünler konusunda yeni bir çığır açıyor. Araştırma grubu lideri Takao Someya’ya göre, fotovoltaik hücreler, vücut ısısını ve kalp atışlarını kaydeden sensörleri güçlendirerek, sağlık konularında erken uyarılar sağlayabilir.