Hardal Tohumundan Uçak Yakıtı

Avustralya’ya ait Qantas Havayolları’nın yolcu uçağı ilk kez hardal tohumundan elde edilen yakıtla uluslararası uçuş gerçekleştirdi. Uçak, Los Angeles ile Melbourne arasındaki 15 saatlik seferini tamamladı. Yapılan seferde uçak hardal tohumundan elde edilmiş yaklaşık 25 ton yakıt kullandı. Uçağın kullandığı yakıt ile gerçekleştirdiği tek bir uçuşla eskiye oranla karbon salınımında %7 azalma gözlendi. Karbon salınımını bu denli azaltması gelecek için oldukça büyük bir potansiyel ortaya koydu. Guardian Gazetesi’nin haberine göre uçağın kullandığı yakıtta %10 oranında hardal tohumu bulunuyor. Hardal tohumunun çiftçiler için de sürdürülebilir bir enerji olduğu öne sürüldü. Kanada merkezli bir şirket tarafından hazırlanan bu biyoyakıt yalnızca brassica carinata adı verilen bir hardal tohumu kullanılarak elde ediliyor.

Bir hektarlık hardal mahsulü 400 litre uçak yakıtı veya 1400 litre yenilenebilir dizel yakıt üretiyor. Belirtildiği üzere de hardal tohumu oldukça kolay yetiştiriliyor. Hardal tohumundan elde edilen yakıtın normal jet yakıtlarıyla aynı testlere girdiği söyleniyor ve hardal tohumu yakıtıyla sektör standartlarının karşılanabildiği belirtiliyor.

Qantas Havayolları 2020 yılında tüm uçuşlarını biyoyakıtlarla yapmayı hedefliyor. Denemenin en uzun rotalardan birinde yapılmış olması da daha kısa mesafeli uçuşlarda fayda sağlayacağını gösteriyor. Daha önce de farklı hava yolları başka biyoyakıtlarla uçuşlar gerçekleştirmişti. Şu anki uçaklarda kullanılan biyoyakıtlar %50’yi geçmiyor olsa da oranın yükseltilmesi hedefleniyor.