Güneş Enerjili Tren

Avustralya’dan bir atılıma imza atıldı. 1949 yılına ait sadece iki vagonu bulunan bir trenin yenileme çalışmalarıyla çevre dostu bir trene dönüştürülmesi dünya genelinde büyük yankı uyandırdı. Güneş enerjili ulaşım araçlarının yalnızca kara yolu ağıyla sınırlı kalmaması bunun yanında demir yolunda da yer alması için atılan bu adım sayesinde her açıdan sıra dışı bir atılım gerçekleştirilmiş oldu.

Avustralya’nın öne çıkan Byron Bay demir yolu şirketinin geliştirdiği ve dünyanın ilk Güneş enerjili treni olarak tarihe geçen bu icat her 4 sefer sonrasında kendi kendini şarj etme özelliğine sahip. Tam 100 yolcu kapasitesine sahip olan söz konusu bu tren 6.5 kw hacmindeki güneş enerjisi panelleriyle çevre dostu ve ekonomik. Bu panelin içerisinde yer alan lityum pili sayesinde tren kendi kendini hareket ettiği zaman kinetik enerjinin oluşturduğu şarj etme ve depolama özelliğine dayanarak kendi kendini yenilemesi mümkün olmaktadır. Öte yandan Avustralya’nın endüstri tarihinde de bir ilk olan bu buluşun şu sıralar New South Wales bölgesinde kendisine ayrılan 3 km’lik bir hat güzergahında işletmeye açıldığını da belirtmek gerekiyor.

1949 model trenin günümüze uyarlanarak hem çevre dostu hem de tamamen sıra dışı özellikler sunması bakımından gerçekten de sıra dışı yönlerinin bulunduğunu belirtmek gerekmektedir. Dikkatleri üzerine çeken tüm bu noktalar açısından değerlendirilecek olunursa her bakımdan işletmeye açılan bu trenlerin bulundukları hat güzergahları boyunca her açıdan Güneş enerjisi sistemine dayanarak çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirmemiz gerekmektedir.