Rüzgar türbini günümüz teknolojisinde kurulum aşamasında maliyetli olsa da, ileride getireceği kazanç göz önüne alındığında son derece optimum bir enerji üretim sistemidir. Lisanssız rüzgar türbini üretimi için verilen krediler 10 seneliktir. Bunların çoğu ilk sene ödemesizken, 2 sene ödemesiz olanları da mevcuttur. Ancak bankaların tamamı alınacak olan rüzgar türbin fiyatının 1/4 ya da 1/5’lik kısmını peşin olarak isterler. Bu tutarla birlikte arsa bedeli, arsanın düzenlenmesi, başvuru ücretleri, fizibilite raporlama ve ölçüm bedelleri de göz önüne alındığında orta ölçekli bir rüzgar enerjisi kurulum maliyeti 100 bin Dolar segmentindedir.
Bu elbette rüzgar enerjisi ile elektrik üreterek kâr elde etmek isteyenlerin tercih edeceği türbinler için bahsedilen fiyatlandırmadır.
Ev ve apartmanların elektrik ihtiyacını karşılamak için kullanılacak türbinlerin maliyetlerin bundan daha düşük seviyelerdedir. 500 kw rüzgar türbini kurulum maliyeti 10.000 ila 25.000 Dolar arasındadır. Rüzgar enerji sistemi kurmak isteyen kişinin öncelikle kendi adına ya da şirketi adına bir elektrik aboneliğinin bulunması gerekmektedir. Herhangi bir elektrik kurumundan aboneliği bulunan şahıs veya kurumlar evlerinin çatılarına, bahçelerine ya da arazilerine türbin kurabilecekleri gibi, aboneliklerinin bulunduğu elektrik şirketinin dağıtım sınırları içerisinde herhangi bir yere türbin kurabilirler.
Rüzgar enerji sistemi kurmak için önce başvuru yapılması gerekir. Elektrik Dağıtım Müdürlüğüne yapılacak olan başvuruda herhangi bir elektrik faturası, projenin gerçekleştirileceği yerin tapu belgesi veya kira sözleşmesi, RES başvurusu için gereken bedelin yatırıldığına dair dekont ve tesis şemasını gösteren belgenin götürülmesi gerekmektedir. Tüm belgeler ile başvurunun tamamlanması durumunda, başvuru sonucunun olumlu olması durumunda 3 ay içerisinde gereken tüm yasal izinler ve işlemler tamamlanmalı, sonrasında ise dağıtım şirketine onaylatılmalıdır. Bu aşamadan sonra tesise elektrik verilecektir.
Rüzgar enerji sisteminde verim alabilmek için rüzgar hızının 7m/s’den fazla olduğu bölgelerin tercih edilmesi gerekir. Türbinin kurulacağı arsanın yapısı da oldukça belirleyicidir. Çıkıntılı arazilerde rüzgarın hızı yavaşlarken, uzun bir düzlüğe yayılan arazilerde rüzgar daha hızlı eser. Kayalıklar, taşlar gibi sert cisimler rüzgarın hızını etkilerken; çalı çırpı gibi otlar dahi rüzgarın hızını olumsuz etkileyebilmektedir. Ülkemizde rüzgar hızının en yüksek olduğu şehirler Çanakkale ve Balıkesir’dir. Marmara Bölgesi’nden pek çok şehir de rüzgar türbini kurmaya elverişlidir.