Dünya'nın İlk Güneş Enerjisi Treni

Byron Bay Demiryolları Şirketi 1949 model eski bir treni restore ederek güneş enerjisi ile çalışan çevre dostu elektrikli trene dönüştürdü. Şirket 3 kilometre boyundaki rayları yenileyip, 100 yolcu kapasitesine sahip iki vagonlu treni 6,5 kW gücünde güneş panelleri ile donattı. Tren üzerinde bulunan paneller trendeki 77 kW/s’lik bataryayı besliyor. Ayrıca trenin yeterli güneş enerjisi toplayamadığı anlarda da çalışabilmesi için trenin hareket edeceği iki istasyonda da güneşten enerji alan 30kWh’luk şarj üniteleri bulunuyor. 

Tek bir seferinde sadece 4 kW kadar enerji kullanan tren, tamamen şarj edildiğinde 12-15 sefer yapabiliyor. Rejeneratif fren sistemi ile birlikte frenleme sırasında da bir miktar enerji geri kazanılıyor. Rejeneratif fren sisteminde hareket, elektrikli bir araçta kablolardan geçen elektriğe bağlı olarak, hareketli bir parçadaki mıknatısları iten bir manyetik alan yaratarak sağlanır. Frenleme sırasında bu işlem ters çevrilirse, mıknatıslar bobinlerin içerisinde elektrik enerjisi üretir ve daha sonra bu enerji depolanabilir.
Byron Bay Demiryolları Şirketi ilk aşamada dizel bir trenin işletilmesini planlamış ancak bölge halkı fikre karşı çıkmış. Sürdürülebilir ve doğa dostu yenilenebilir enerji üzerine araştırmalar yapan şirket, nihayetinde %100 güneş enerjisi ile çalışan treni hayata geçirmeye karar vermiş.

Hindistan da güneş enerjisi ile çalışan trenini geçtiğimiz Temmuz ayında devreye almıştı. Ancak Hindistan’daki trenden farklı olarak bu trenin, çekiş gücü, kontrol devreleri, hava kompresörleri ve aydınlatma da dahil olmak üzere tüm sistemleri güneş enerjisinden elde edilen elektrik ile çalışıyor. Bu anlamda Byron Bay treni yüzde 100 güneş enerjisi ile çalışması ile dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.
Byron Bay treninde, elektrik motorlarında herhangi bir arıza olması durumunda kullanılmak üzere bir adet dizel motor yer alıyor.