Denizler ve Okyanuslar Kimyasallardan Arınacak

Koruyucu bir kimyasal olan oksibenzonun, mercan resiflerinin büyümesini durdurup deforme ettiği, hatta ölümüne yol açtığı tespit edildi. Hawaii hükümeti, bu kimyasalı içeren güneş kremlerinin yasaklanması için çalışma başlattı. Ancak oksibenzon içeren şampuanlar ve bulaşık deterjanları gibi ürünlerin de kullanımının sonlanmasını beklemenin, okyanustaki habitat için çok geç olacağını fark eden araştırmacılar, sudaki zararlı kimyasalları emecek boncuklar tasarladılar. Boncuklar, karides ve ıstakoz kabuklarından üretilen biyolojik olarak parçalanabilir bir yosun ürünü. Boncukların yapısı kimyasalın emilmesi için tasarlanmış. Aynı zamanda demir nano parçacıklarını içeren boncuklar, oksibenzonu emdikten sonra kolayca mıknatısla sudan çekilebilecek şekilde tasarlanmış.

Kirletilen suyun temizlenmesi için çevre dostu yollar araştıran Porto Riko Üniversitesi’nden kimya profesörü Felix Roman, Nanopartiküllerin yüzeyini belirli kirleticileri hedef alacak şekilde değiştirebilirsiniz “diyor.
Ürün, daha önce içme suyuna odaklanan araştırmacılara, lisansüstü öğrencilerden biri olan Victor Fernandez’in, teknolojiyi mercan resiflerinin karşılaştığı sorunlar için kullanabilmeyi önermesi ile ortaya çıktı.

Her biri yaklaşık üç milimetre genişliğinde olan ve suda beş milimetreye genişleyen küçük boncuklar, her ne kadar büyük bir su hacmini temizlemek için pratik olarak kullanılamasa da, daha küçük kritik alanlarda efektif olarak kullanılabilir.

Roman, “Sahilde geçirdiğiniz uzun bir günün ardından, korumak istediğiniz mercan resiflerinin bulunduğu alana, bu boncukların atılmasını veya bir tekneyle sürüklenmesini sağlayabilirsiniz” dedi. Boncuklar bir ağ içine konabilir veya suya bırakıldıktan sonra mıknatısla geri çekilebilir. Roman ayrıca, “Bir şeyler yapmamız gerekiyor ve bu bir başlangıç ​​olabilir. Küresel ısınmayı durdurmak için bir şeyler yapmak zaman alacaktır. Bu kimyasal kirlilik de küresel ısınmaya önemli ölçüde katkıda bulunuyor ayrıca çok küçük miktarların bile mercan kayalıkları için toksik etki yarattığını biliyoruz. Bu nedenle ne yapabiliyorsak hemen şimdi başlamalıyız” dedi.