Majuli Adası’na 1979 yılından itibaren her gün ağaç diken 47 yaşındaki Hindistanlı Jadav Payeng’in hikayesi, Miyazaki filmlerini aratmayacak güzellikte bir doğa olayı adeta. Jadav Payeng, 10 yaşında başladığı orman oluşturma projesini şöyle anlatıyor; "Çocukluğumda yağmur dolayısıyla oluşan sel, yılanların toprağın üstüne çıkmasına neden oluyor ve yılanlar boğulup ölüyordu. Onların hayatlarının tehlikede olması ve bir çoğunun ağaçsız, kurak bir ortamda ölüyor olması nedeniyle her gün ağaç dikerek bir orman oluşturmaya karar verdim." Bugün, başlattığı o küçük orman, şu anda New York’taki Central Park’ın yaklaşık iki katı büyüklüğünde 1.400 dönüm araziye yayılıyor. Ormanda artık, gergedanlar, filler, geyikler, kaplanlar, maymunlar, kuşlar ve daha birçok canlı yaşıyor.
Bu olay, iklim değişikliği ve küresel ısınma konularında bir bireyin istediği zaman neler başarabildiği, birlikte mücadele edilirse nelerin başarılabileceğinin muhteşem bir örneği. Ayrıca, ekosistemleri yok eden ve hayvanlara doğal yaşam alanı bırakmayan ormansızlaşma ile her geçen gün yaklaşık 137 çeşit bitki, hayvan ve böcek nesli tükeniyor. Bu da yılda 50.000 tür demek oluyor.
Ormansızlaşma nedeniyle tahmini 50.000 orangutan öldü ve Brezilya’nın yağmur ormanlarının yüzde 90-95’i Atlantik kıyısında yok edildi. Bunlar, bir çok örnekten sadece birkaçı olup, bizlere Payeng’in çalışmalarının neden bu kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Payeng, videoda “Son nefesime kadar ağaç dikmeye devam edeceğim” diyor.